Seceta a scos la lumină figuri umane antice, de 2.000 de ani!

Cercetătorii cred că sculpturile descoperite în zona Amazonului au între 1.000 și 2.000 de ani.  Fețe umane sculptate în piatră acum 2.000 de ani au apărut în zonele stâncoase de pe malurile Amazonului, după ce apele fluviului s-au retras până la cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimul secol. 

Unele sculpturi au fost văzute și în trecut, dar acum există o varietate mai mare, ceea ce îi va ajuta pe cercetători să le descopere originile, potrivit arheologului Jaime de Santana Oliveira. Una dintre zone prezintă șanțuri netede unde băștinașii își ascuțeau săgețile și sulițele cu mult înainte de venirea europenilor. „Sculpturile sunt preistorice sau precoloniale. Nu le putem data cu precizie, dar bazându-ne pe urmele prezenței oamenilor în zonă, credem că au între 1.000 și 2.000 de ani”, a spus Oliveira într-un interviu. 

Zona stâncoasă se numește Ponto das Lajes și se află pe malul nordic al Amazonului, în apropiere de locul în care Rio Negro și Solimoes se varsă în fluviu. 

Oliveira a spus că sculpturile au fost văzute pentru prima dată în 2010, dar seceta de anul acesta a fost și mai severă, apa din Rio Negro a scăzut cu 15 metri din luna iulie și a expus zone mari de rocă și nisip acolo unde înainte nu era nicio plajă. „De această dată am descoperit nu doar și mai multe gravuri, ci chiar sculptura unei fețe umane cioplite în rocă”, a spus Oliveira, care lucrează pentru Institutul Național al Patrimoniului Istoric și Artistic ce supraveghează protejarea siturilor istorice din Brazilia.

Galerie foto


Vizualizări: 2,049

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: