Seceta din 2015 va produce efecte negative şi anul viitor

Seceta din această vară va avea efecte şi anul viitor. Potrivit specialiştilor din agricultură, campania agricolă de toamnă este întârziată. Până în momentul de faţă, au fost înfiinţate culturi de cereale păioase pe o suprafaţă de aproximativ 100 de hectare, deşi în programul Direcţiei Agricole Gorj se estimau însămânţări pe aproximativ 10.000 de hectare de teren. Situaţia critică din agricultură a constituit motivul întrunirii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Şedinţa a solicitată de către consilierul PNL, Victor Banţa, care a acuzat autorităţile, în repetate rânduri, că nu vin cu măsuri pentru diminuarea efectelor negative ale secetei.

Direcţia Agricolă Gorj primeşte zilnic rapoarte de la primării privind culturile calamitate. „Suprafaţa afectată totală, transmisă până la această dată, este 1658,84 hectare cu o valoare estimată de 2.497.110 lei pagube. Situaţia pe principalele culturi afectate se prezintă astfel: porumb boabe- 1349,34 hectare, grad de dăunare cuprins între 90 şi 100%, estimat 41 mii lei pagubă; soia- 40 de hectare, grad de dăunare 100%, estimat la 160 de mii lei pagubă; floarea soarelui 52,5 hectare, grad de dăunare 90%, estimat la 90.7 mii lei pierdere; lucernă 17 hectare, grad de dăunare 60%, estimat la 147 mii lei pierdere; păşune- 200 de hectare, grad de dăunare 100%, estimat la 98 mii lei pierdere”, a declarat Ion Popescu, reprezentantul Direcţiei Agricole Gorj.

Pământul tare nu permite efectuarea arăturilor

Potrivit specialiştilor în agricultură, seceta din această vară va diminua drastic producţia de anul viitor la cerealele păioase. Asta pentru că din cauza pământului tare nu s-au putut face arăturile. „Seceta instalată în Gorj pune în pericol campania agricolă de toamnă, respectiv înfiinţarea culturilor de rapiţă şi cereale păioase. Pentru această campanie trebuia să fi fost deja executată deja eliberarea terenului de paie, lucrare de bază, arătura. Până la această dată, spre regretul nostru, la nivelul judeţului Gorj, avem arate doar 100-130 de hectare. Situaţia privind campania de toamnă este din ce în ce mai cu probleme. Arăturile de toamnă deja trebuiau efectuate ori la această dată suprafaţa forţat lucrată de 100-130 de hectare, suprafaţă nesemnificativă în comparaţie cu programul de însămânţări de peste 10.000 de hectare. Asta înseamnă că în mod cert nu vom putea realiza acel program. Ba mai mult, vom depăşi perioada optimă de înfiinţare a culturilor, iar asta înseamnă că din start plecăm cu o producţie diminuată la unitatea de suprafaţă”, a precizat Ion Popescu.

Banţa vine cu recomandări pentru autorităţile judeţului

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a avut loc ieri la Instituţia Prefectului Gorj, după ce consilierul PNL, Victor Banţa, a vorbit despre nepăsarea autorităţilor în faţa problemelor judeţului. Banţa a venit şi cu soluţii pentru perioadele de secetă. „Producţia agricolă este deteriorată în proporţie de peste 50% şi se pune problema ce mai mâncăm la anul. De aceea am venit cu soluţii concrete pe care vreau să le spun în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. De exemplu: în domeniul apei potabile de care duce lipsă populaţia, cel puţin la nivelul oraşelor, se pot constitui centuri, inele din conducte majore, care să fie echipate cu regulatoare de presiune astfel încât apa să fie distribuită uniform tuturor locuitorilor. O altă măsură, tot în acest domeniu, ar fi decolmatarea, desnisiparea unor puţuri şi chiar săparea altora, decolmatarea tuturor fântânilor publice şi echiparea lor cu sisteme hidraulice şi de pompare electrice de aşa manieră încât în locaţiile publice din tot judeţul să fie apă. O altă măsură ar fi ca în colaborare cu Ministerul Dezvoltării, pe baza finanţelor de la visteria ţării gestionată de Finanţe se pot aloca resurse astfel încât pe toate văile,  mă refer aici la Bazinul Jiului, râul Gilort, Jiul, Şuşiţa, Amaradia, Motru, Tismana etc. pot fi echipate cu sisteme mobile pentru irigaţii de aşa manieră în stânga şi în dreapta acestor râuri, nu numai în albia majoră, să se poată face acele irigaţii minime pentru salvarea culturilor”, spune Banţa.

NEPUTINŢĂ

Autorităţile judeţului se declară a fi neputincioase în faţa pagubelor cauzate de calamităţi. „Va fi un volum foarte mare de muncă în evaluarea pagubelor pentru că acestea ar trebui să se efectueze individual la nivelul fiecărui fermier. Dacă va fi necesară suplimentarea personalului din cadrul comitetelor locale vom apela la personalul Direcţiei Agricole. Cam asta este situaţia, noi mare lucru nu putem face. Probabil, o să ne spună mai multe domnul Victor Banţa”, spune Sorin Arjoca, subprefectul judeţului Gorj.

EFECTE

Banţa crede că seceta din această vară va duce la scumpirea produselor agricole. „Seceta de acum va duce la scumpirea produselor agricole, mâncarea se va scumpi, iar noi vom fi nevoiţi să importăm produse agricole pentru alimentarea populaţiei ceea ce va duce la creşterea excedentului balanţei externe. În agricultură, se va crea o plus valoare negativă ceea ce va afecta creşterea economică”, a precizat Banţa.

Vizualizări: 169

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: