Secretar de stat la Energie: Bani vor fi suficienți

Planul național integrat de energie și schimbări climatice (PNIESC) va fi actualizat la nivelul perioadei 2022-2023, în contextul noilor ținte și discuții în desfășurare de la Comisia Europeană. Anunțul a fost făcut de către secretarul de stat în Ministerul Energiei, Dan Drăgan.


„Planul de decarbonare propus de Complexul Energetic Oltenia, unul dintre principalii producători de energie electrică pe bază de cărbune, va asigura o tranziție sustenabilă către o producție de energie electrică cu emisii reduse de carbon. Acest plan este cuprins în cadrul Strategiei Energetice a României și în cadrul Planului național integrat de energie și schimbări climatice, unde ne-am stabilit ca țintă o pondere a energiei regenerabile în total consum de 30,7%. Planul național integrat de energie și schimbări climatice va urma o actualizare la nivelul anului 2022–2023 și, în contextul noilor ținte și discuții în desfășurare la nivelul Comisiei Europene, cu siguranță că și ținta noastră va fi mai ridicată”, a spus Drăgan, în cadrul celei de-a 7a ediții a Energy Strategy Summit.


Oficialul guvernamental a mai spus că sursele de finanțare care vor fi disponibile în sectorul energetic sunt „sume impresionante” care vin din Fondul de Tranziție Justă, din Planul Național de Redresare și Reziliență și din Fondul de modernizare.

„Bani vor fi suficienți. Cum cineva spunea acum două săptămâni la o altă dezbatere că va ploua cu bani, chiar așa este. Ceea ce ne dorim este ca actorii din piață, cei care efectiv lucrează, dezvoltă și aduc plus valoare, să aibă proiecte cât mai mature care să poată fi finanțate prin aceste instrumente”, a susținut Drăgan.


România va putea accesa sume uriaşe de bani pentru energie în următorii ani, însă marea problemă este că multe companii nu ştiu să implementeze proiecte, un exemplu în acest sens fiind centrala de la Iernut, spunea Lăcrămioara Diaconu-Pinţea, membru în directoratul Complexului Energetic Oltenia.


„În următorii ani va ploua cu bani în sectorul energetic din România. De când sunt eu în sector, am văzut multe strategii care au rămas prăfuite pe raft, pentru că nu au avut finanţare”, a spus Pințea.

Vizualizări: 3,157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: