Secretele cultivării spanacului în solarii sau în câmp

Culturile de spanac se dezvoltă bine atât în spaţii protejate, sere şi solarii, cât şi în câmp deschis. Pentru a avea o recoltă bogată trebuie ca gospodarii să ştie o serie de secrete ale acestei culturi.

Pentru cultura spanacului prin răsad se seamănă 2-3 grame de semințe la metru pătrat de seră sau răsadniță. În câmp, plantarea răsadurilor se face la distanțe de 40 cm între benzi, 20 cm între rânduri și 12-18 cm între plantele de pe rând. Aceste distanțe se folosesc și în cazul semănatului direct în câmp. Adâncimea de semănat este de 1-3 cm, iar densitatea este de 2-2.5 kg de sămânță la hectar.

În cazul culturii de spanac, mulcitul este una dintre lucrările recomandate. Această lucrare ajută la menținerea umidității optime în sol. Se realizează atunci când frunzele spanacului au aproximativ 10 cm și presupune acoperirea solului cu materiale organice, cum ar fi frunzele, paiele, iarba cosită uscată, scoarța de copac, rumegușul sau compostul.

În ceea ce privește lucrările de întreținere ale culturii de spanac, există diverse lucrări necesare. Pentru culturile de răsad se execută o completare a golurilor imediat după ce se observă rândurile. În cursul perioadei de vegetație, spanacul se prășește mecanizat, de 2-3 ori, iar dacă este cazul, manual, pe rândurile de plante. O altă lucrare necesară pentru cultura semănată direct în câmp este răritul, pentru a permite plantelor viguroase să aibă suficienți nutrienți și spațiu pentru o dezvoltare optimă.

Vizualizări: 1,472

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: