Secretul confecţionării bijuteriilor din mărgele, la Accent Tv

Arta de a confecţiona bijuterii din mărgele sau de a da viață obiectelor nefolositoare din casa oricărui om nu poate fi înțeleasă decât de cel care face asta zilnic. Filomela Tiștere este meșterul popular care a dus Gorjul dincolo de hotare și l-a făcut renumit prin dăruirea cu care țese de ani de zile covoare oltenești. Deși este o persoană extrem de ocupată, Filomela Tiștere nu a putut refuza invitația Bibliotecii Județene de a-i iniția măcar puțin pe copiii care frecventează instituția în arta confecționării bijuteriilor din mărgele sau alte obiecte. Face asta cu mult drag, doar din dorința de a-i îndemna pe copii să facă lucruri folositoare și de ce nu, practice.

Biblioteca Județeană, secția pentru copii, a pus bazele unor ateliere de lucru cu cei mici, ateliere menite să le dezvolte acestora creativitatea și îndemânarea. Copiii au primit cu mare drag invitația de a învăța de la meșterul Filomela Tiștere să confecționeze bijuterii sau alte obiecte din mărgele. ”Încercă să le dăm viață jucăriilor cu ajutorul meșterilor populari. În fiecare zi am avut și avem câte un program, îi învățăm să picteze, să interpreteze motivele decorative, colaje și decorațiuni tradiționale. Frecvența este foarte bună, copiii sunt interactivi, socializează foarte bine între ei”, a spus Maria Luiza Sandu, bibliotecar.
Meșetrul popular, Filomela Tiștere, nici nu a stat pe gânduri când a venit invitația. ”Îmi place să-i învăț să facă lucruri utile din nimic. Îi învăț să facă din piese reciclabile, ce găsesc ei prin casă, nasturi, fire, îi învăț să facă flori decorative pentru rochițe, pentru bentițe, perdele. Sunt obișnuită, lucrez de foarte mulți ani cu copiii”, a spus Filomela Tiștere, meșter popular.
Copiii se declară extrem de încântați de activitățile de la bibliotecă și spun că abia așteaptă să termine orele ca să vină aici. ”Sunt activități foarte interesante, mi-ar plăcea să reușesc să fac un fluturaș din mărgeluțe. Vin destul de des, am participat la aproape toate concursurile”, a spus Darius.
Un reportaj despre pasiune și dăruire îl puteți urmări vineri la Accent Tv, în cadrul emisiunii ”Despre noi, oamenii”.

Galerie foto



Vizualizări: 469

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: