Secretul lui Cârciumaru

Oglindă, oglinjoară, cine este cel mai credibil politician din… Gorj? Cârciumaru!, răspunde oglinda, după ce se uită pe sondajele de opinie. „E o făcătură”, îi replică oglinzii senatorul PSD Toni Greblă, situat pe un ruşinos loc 3, chiar şi după Ion Călinoiu, la al cărui scaun de la şefia Consiliului Judeţean aspiră. „E o intoxicare pesedistă”, acuză şi senatorul PDL Ion Ruşeţ, de la înălţimea celor 14 procente. „E o minciună”, sare şi proaspăt uneperistul Dan Ilie Morega, supărat pe oglinda ca îi arată o cotă de încredere de 19%. „O metodă de mocirlire a primarilor care vor să candideze la parlamentare”, zice şi primarul Ciocea, pesedist supărat, cu promisiuni de trecere pe la alte partide, funcţie de interes. De interesul electoratului, desigur.

Supărată rău lumea politică pe sondajele date până acum publicităţii în Gorj. Acu, că şi-au mai pus unii câteva procente, că poate i-au mai coborât pe alţii, nu este exclus. Dar una peste alta, politicienii care au impresia că sunt cunoscuţi şi credibili doar pentru că apar la televizor se înşeală.

Culmea, toţi îl blamează pe Călinoiu, pentru cota de încredere de 42% şi nu pe Cârciumaru, care are 70% încredere la nivelul întregului judeţ. De parcă 42%, după două mandate de vicepreşedinte şi încă două de preşedinte la Consiliul Judeţean, ar fi ceva de fală. E chiar puţin şi ar trebui să se jeneze că este mult sub primarul de municipiu. El, şeful judeţului!

Ameţiţi de lovitura sondajelor, politicienii nu mai ştiu decât să le conteste veridicitatea, în loc să se gândească de ce sunt atât de jos, unii după 20 de ani de politică. Secretul lui Cârciumaru este destul de simplu. S-a concentrat pe administraţie şi a lăsat pe planul doi politica. A evitat scandalurile, îşi alege cu grijă puţinele mesaje politice pe care le dă. Nu a răspuns atacurilor politice venite dinspre tot felul de ameţiţi, care au vrut să devină şi ei politicieni. Cârciumaru a ştiut să cultive în cele trei mandate de primar relaţii bune cu toţi guvernanţii, pentru a obţine finanţări pe proiectele primăriei. A zis o vorbă bună şi de Udrea, şi de Blaga, şi de Borbely şi de toţi care aveau o semnătură de pus. Că doar procentele s-au contabilizat tot la el. A ştiut să aibă o relaţie bună cu presa, să discute şi cu ziariştii ostili. Chiar dacă mai face binecunoscutele crize de nervi, şi-a impus să evite scandalul şi să caute soluţii de comunicare. Până acum, le-a găsit.

De fapt, cam toţi primarii care stau bine în sondaje au aplicat această metodă, diferenţa fiind aceea că Florin Cârciumaru a ştiut să rămână primar chiar dacă era în acelaşi timp şi şef de partid. Ce fac toţi ceilalţi şefi de partide din Gorj? Dau avize, retrag avize, pun şefi, îi dau jos. Comentează toată ziua, că ăla a făcut, că celălalt a dres. Nu se duc spre oameni, le vorbesc doar de la înălţimea televizorului. Li se pare că nu au pârghii sau că nu e treaba lor să rezolve problemele oamenilor, deşi în campanie promit şi luna de pe cer. Şi se miră că au notorietate, dar stau prost la capitolul încredere. Că sunt aleşi în continuare, sunt şi pentru că nu prea avem de unde alege.

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: