Șef de carieră minieră, despăgubit de CE Oltenia

Abuz la Complexul Energetic Oltenia! Un șef de carieră, schimbat din funcție și mutat pe un alt post, în timp ce se afla în concediu de odihnă, a câștigat procesul cu societatea. Acesta a obținut reintegrarea pe post și plata unor despăgubiri bănești.

În motivarea cererii, reclamantul a arătat că este angajatul companiei din anul 1988, când a fost încadrat pe funcția de adjunct șef brigadă, profesia sa fiind de inginer mecanic. De-a lungul anilor, Nicolae Argint a ocupat diferite funcții, nefiind niciodată sancționat de către angajator.

În vara lui 2017, în urma unui concurs, Argint ocupă postul de adjunct șef la Cariera Roșia, pe parte de activitate mecanică. Asta până în data de 7 ianuarie 2021, când a fost schimbat din funcție și reintegrat pe un post inferior și pe un salariu mult mai mic.

Salariatul a susținut în instanță că i-a fost modificat contractul de muncă fără acordul său, fiind încadrat „în mod nelegal” pe postul de adjunct șef secție la Secția Mecanică a Unității Miniere de Carieră Roșia. Mai mult, în acea perioadă se afla în concediu de odihnă, fiindu-i comunicată decizia abia pe data de 19 ianuarie, când s-a prezentat la serviciu.

„Având în vedere că trecerea unilaterală într-o funcție inferioară este nelegală, putându-se face acest lucru doar ca urmare a unei sancțiuni disciplinare, ceea ce nu este cazul, în mod clar decizia contestată este lovită de nulitate”, a susținut directorul Argint, care a cerut desființarea deciziei de către instanță.

Juriștii companiei au spus însă că reorganizarea societății a dus la desființarea postului ocupat de către reclamant. „În actuala structură organizatorică, nu există postul de adjunct șef carieră pe care reclamantul solicită reîncadrarea, toată activitatea minieră fiind reorganizată”, a arătat CE Oltenia.

Instanța nu a fost însă de acord cu aceste argumente. „Angajatorul i-a modificat unilateral felul muncii reclamantului, precum și salariul cu care va fi retribuit, contrar prevederilor art. 41 din Codul Muncii”, se arată în motivarea instanței.

Pe de altă parte, luând în considerare chiar apărările CE Oltenia, conform cărora reorganizarea societății a condus la desființarea postului, instanța apreciază că „acestea nu pot fi reținute”, atât timp cât studiind organigramele depuse la dosar de către societate, înainte și după reorganizare, „se poate constata similitudinea de posturi, activitatea mecanică în carieră fiind organizată distinct și după reorganizare, păstrându-se postul de inginer șef carieră și cu subdiviziunile Birou mecanic și Secția Mecanică, corespunzător organizării anterioare, în structurile Compartiment mecanic și Atelier mecanic”.

Deși în organigrama prezentată instanței nu este individualizat și postul de adjunct șef în ceea ce privește activitatea mecanică, ci numai de inginer șef mecanic, „este în mod clar o omisiune în a indica posturile de adjunct șef, întrucât nu este individualizat nici cel de adjunct șef la Secția mecanică”, post pe care a fost trecut reclamantul în urma deciziei de reorganizare.

„Aceste similitudini, confirmă și susținerile reclamantului conform cărora postul său nu a fost desființat efectiv”, mai arată instanța.

Din aceste considerente, Tribunalul Gorj a dispus reintegrarea reclamantului pe funcția deținută anterior. „Obligă pârâta să plătească reclamantului diferențele dintre drepturile salariale aferente funcției deținute anterior și drepturile salariale efectiv acordate ca urmare a intervenirii deciziei nr. 92/413/07.01.2021, indexate, majorate și actualizate, de la data de 08.01.2021 și până la reintegrarea efectivă pe funcția deținută anterior”, se arată în decizia din 19 aprilie a Tribunalului Gorj.

Compania a avut la dispoziție 10 zile de la comunicare să atace sentința, dar nu a formulat apel.

Vizualizări: 6,342

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: