Vrea producție din Fondul pentru Tranziție Justă. „Altfel ne închidem, că nu avem nicio șansă”

Investițiile realizate din Fondul pentru Tranziția Justă sunt singura speranță pentru a salva minerii și energeticienii care își vor pierde locul de muncă, odată ce se va restrânge activitatea Complexului Energetic Oltenia. Cei mai mulți se așteaptă ca banii să fie investiți tot în producție și nu în servicii, pentru că altfel “ne închidem, că nu avem nicio șansă”.

Ion Rușeț, consilier al Directoratului CE Oltenia, a vorbit despre importanța Fondului pentru Tranziție Justă. Susține că ar trebui să ajute la dezvoltarea a cel puțin 50% din locurile de muncă ce vor dispărea odată cu restructurarea companiei energetice. Important este ca minerii și energeticienii ce vor fi dați afară să se poată recalifica și să fie angajați tot în producție.

“Toată lumea așteaptă. Dacă nu vom duce tot în sfera producției cel puțin 50% din locurile de muncă care se pierd și ne ducem în sfera serviciilor, de pregătire, ne închidem, că nu avem nicio șansă, iar oamenii migrează. Ai Fondul de Tranziție pe care îl folosești pentru reconversia forței de muncă, vin tineri, foști salariați care vor să se recalifice. Ai un loc de muncă asigurat un an de zile, de exemplu. Plătești acel formator, dar e temporar. Pregătești niște oameni și nu ai ce face”, a spus Ion Rușeț, la Tele3.

În plus, a subliniat că mulți angajați ce urmează să fie disponibilizați în următorii ani nu vor ieși la pensie așa că au nevoie de un loc de muncă. Rușeț a adăugat că speră ca oficialii Consiliului Județean să organizeze dezbateri mai ample cu oameni de afaceri, politicieni, dar și reprezentanți ai CE Oltenia ca să contureze un plan care să salveze viitorii disponibilizați.

„Vârsta medie a angajaților este în jur de 50 de ani. Avem colegi și mai tineri de 40. Ei vor trebui, poate chiar 20 de ani, vor trebui să se readapteze, să găsească un nou loc de muncă. Eu m-aș fi așteptat la un dialog în această perioadă, ca domnul Cosmin Popescu să convoce partidele aflate în structura Consiliului Județean, partidele parlamentare. Cred că s-ar impune un seminar pe această temă. Noi suntem pregătiți să participăm la o asemenea dezbatere, să purtăm acest dialog, dar trebuie inițiat”, a mai spus Rușeț.

Potrivit datelor furnizate în Planul de Restructurare, până în 2030, Complexul Energetic Oltenia va rămâne fără opt mii de salariați. 

Vizualizări: 3,941

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: