Semnele care îţi arată că ai ficatul bolnav

Ficatul bolnav poate fi consecința grăsimilor, alcoolului, fumatului, dar şi stresul joacă un rol important. Steatoza hepatică sau ficatul gras, o boală cu care se confruntă astăzi tot mai mulţi români, poate fi descoperită din întâmplare.

Ficatul este prezentat de medici ca o uzină într-un singur organ. Participă la funcţiile vitale ale organismului, cum ar fi digestie, imunitate şi curăţare, pentru că detoxifiere nu există. În cazul în care alimentaţia şi mişcarea nu sunt adaptate fiziologiei individuale, organele interne depozitează grăsime. Pentru că organismul uman nu depune zahăr, dar îl transformă în grăsime şi îl depune pe organele interne. Depozitul de grăsime la nivelul ficatului se numeşte ficat gras sau steatoză hepatică, în termeni medicali.

Încărcarea ficatului produce o perturbare a funcţiilor acestuia şi un metabolism mai lent. Grăsimea de pe organele interne este cea care duce la boli metabolice, cum ar diabetul, hipertensiunea arterială şi sindromul metabolic. Medicii ne avertizează că ficatul nu doare decât în condiţiile unor patologii serioase, cum ar fi cancerul hepatic atunci când durerea apare prin compresia organelor învecinate.

Semnele care apar atunci când ficatul este afectat sunt următoarele: greaţă, vărsături, lipsa poftei de mâncare, senzaţia de balonare, scăderea energiei, ochii se pot îngălbeni, urina se închide la culoare iar fecalele se decolorează.

Ficatul poate fi afectat în special de virusurile hepatice. Mai apoi, alcoolul şi consumul de grăsimi. Ambele sunt metabolizate în ficat de aceeaşi enzimă. Urmează mâncarea procesată de tip „fast food”, fumatul şi consumul de droguri.

Ficatul este un organ fundamental pentru organism şi cu toţii trebuie să avem grijă de funcţia ficatului, dar în special copiii, gravidele și persoanele care lucrează în mediu toxic.

Vizualizări: 3,590

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: