Senatorii condamnati si-ar putea pierde mandatele

Liberalul Nicolae Vlad Popa a propus modificarea Regulamentului Senatului în sensul ca mandatul de senator să înceteze de drept și ca urmare a condamnării penale, cu executare sau cu suspendarea executării pedepsei.

Concret, senatorul PNL propune modificarea articolului 188, alin. 1 din Regulament astfel: "Calitatea de senator încetează la data întrunirii legale a Senatului nou ales, precum și în caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale ca urmare a condamnării definitive la închisoare cu executarea pedepsei sau în cazul suspendării executării pedepsei, de incompatibilitate sau deces".

Potrivit expunerii de motive, integritatea reprezintă "un element fundamental în exercitarea funcției publice".

"Existența unei condamnări penale, cu executare sau cu suspendarea executării pedepsei, face imposibilă continuarea exercitării funcției de demnitate publică (ales local sau parlamentar). (...) Parlamentul are obligația de a modifica legislația astfel încât toate categoriile de demnitari să se supună regulii încetării exercitării mandatului în cazul condamnării la o pedeapsă privativă de libertate indiferent dacă este cu executare sau cu suspendarea executării pedepsei", se arată în documentul citat.

Vizualizări: 520

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: