Senatorul Ruşeţ a cerut stabilizarea terenurilor afectate de alunecări

Situaţia grea în care au ajuns locuitorii din Mătăsari şi Dragoteşti, din cauza terenurilor afectate de alunecări, le-a luat somnul acestora. Oamenii au ajuns să doarmă pe rând, pentru a asigura paza pe timpul nopţii atunci când este vreme urâtă. Senatorul PDL Ion Ruşeţ vine în sprijinul cerând ministrului Economiei Adriean Videanu deblocarea situaţiei în care se află mai multe familii din aceste zone prin realizarea unor lucrări de stabilizare a terenurilor afectate. Senatorul Ion Ruşeţ aduce în atenţia Guvernului şi Parlamentului României situaţia familiilor din comunele Mătăsari şi Drăgoteşti, unde zeci de familii aşteaptă cu spaimă ca gospodăriile lor să fie îngropate în urma alunecărilor de teren.

Ruşeţ i-a cerut ministrului să găsească cât mai repede măsuri de stabilizare a situaţiei. El a spus că „pentru a se proteja de viitorul sumbru pe care îi aşteaptă, acela de a fi îngropaţi de vii, oamenii în cauză au ajuns în situaţia de a dormi cu rândul, asigurându-şi reciproc paza pe timpul nopţilor cu vreme urâtă”. Parlamentarul PDL este convins că a reuşit să atragă atenţia celor responsabili şi să demonstreze că situaţia familiilor predispuse furiei naturii, acolo unde relieful a fost disecat de exploatarea cărbunelui, este una limită, care impune hotărâri radicale. În punctul Valea Mujii din zona fostelor exploatări miniere s-au produs alunecări care au ajuns la 30-40 metri de anexele gospodăreşti, iar în zona Cătun Monument alunecarea s-a activat peste zidul de sprijin existent.

Situaţia trenează de 13 ani

De 13 ani încoace pentru problema lor oamenii s-au adresat pe rând primăriilor, conducerilor exploatărilor miniere, inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, conducerii consiliului judeţean şi ministerelor de resort. La faţa locului s-au deplasat comisii care au întocmit… rapoarte. Toate concluziile au relevat amplificarea instabilităţii naturale de către existenţa abatajelor, golurile subterane făcându-şi simţite efectele odată cu primele fisuri din pereţii caselor, în anii `80. Senatorul a clarificat şi aspectul aşa-ziselor stabilizări în zonă : “ Puţinele consolidări ale zonelor instabile au fost făcute cu nivelări superficiale, astfel încât gospodăriile continuă să fie înghiţite de pământ şi, deşi toţi factorii implicaţi au fost de acord că alunecările de teren, în localităţile în care se exploatează cărbunele, prezintă un grad de risc din ce în ce mai ridicat, nu numai că nu au fost emise soluţii, dar s-a încercat şi găsirea oricărui alt vinovat, ca de exemplu lipsa precipitaţiilor care ar fi favorizat tasarea terenurilor sau modul defectuos de construcţie a caselor”.

Lucrările de stabilizare a terenului, blocate de licitaţii

Nu s-au schimbat foarte multe în viaţa oamenilor din Mătăsari şi Drăgoteşti din aprilie până acum. Totuşi s-a întrevăzut un lucru bun: SC Conversmin SA Bucureşti, societatea prin care trec fondurile destinate închiderilor de mine, coordonată de Ministerul Economiei, a demarat procedura de atribuire a contractului pentru execuţia lucrărilor de stabilizare şi înlăturare a efectelor produse de alunecările de teren în cele două zone grav influenţate de exploatările miniere. Însă contestaţiile la licitaţie au ţinut blocată acordarea acestuia toată perioada de vară şi tot blocată este şi astăzi, în ciuda faptului că vremea instabilă care se apropie va agrava situaţia de fapt. În aşteptarea rezolvării legale a contestaţiilor, adică a pronunţării unei hotărâri judecătoreşti definitive şi executorii, Ministerul Economiei nu a putut face altceva decât să trimită o atenţionare Complexului Energetic Turceni, prin care solicita intervenţia acestuia în caz de necesitate, având în vedere ploile care cad din ce în ce mai des.

Vizualizări: 87

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: