Sentinţa în dosarul exploziilor de la Petrila se pronunţă la Târgu Jiu

Judecătorii de la Târgu Jiu sunt cei care vor da un verdict în cazul dosarului privitor la exploziile produse la mina Petrila, din Valea Jiului, din noiembrie 2008, soldate cu moartea a 13 persoane şi rănirea altor 15. Procesul se va muta la Judecătoria Târgu Jiu, conform unei decizii luate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cea care a admis cererile formulate de doi dintre inculpaţii din acest dosar.          

          Procurorii hunedoreni au avut nevoie de mai bine de o jumătate de an pentr a trage concluziile finale în ancheta derulată după nenorocirea de la Petrila. Ei i-au găsit vinovaţi de dezastrul respectiv pe fostul şef al minei Petrila, Aurelian Necula, precum şi pe două dintre ajutoarele sale, inginerii Gheorghe Roşu şi Dan Ştefan Ungur. Alte două persoane, care au murit în explozie, din rândul salvatorilor minieri, ar fi fost puse şi ele sub acuzare dacă ar mai fi fost în viaţă. Declaraţiile adunate la dosar arată că şefii ortacilor morţi ştiau de pericolul din subteran, de concentraţiile mari de metan şi de faptul că mai avuseseră loc mici aprinderi, care prevesteau, într-un fel nenorocirea ce avea să vină. „În jurul orei 17.30, când din subteran s-a comunicat că echipa condusă de Vişan Trandafir, în urma măsurătorilor, înregistrase o concentraţie  de metan de peste 3 % , şeful Inspectoratului Teritorial  de Muncă, Ileana Bodea, a informat conducerea I.T.M. Hunedoara  şi conducerea Inspecţiei Muncii, solicitându-i, totodată, învinuitului Aurelian Necula retragerea echipelor de salvatori  din zona abatajului. În ciuda solicitărilor exprese, repetate, învinuitul nu s-a conformat, situaţie în care aceasta a solicitat  registrul unic de control, pentru a se consemna în scris dispoziţia de retragere a personalului din zonă. (…) În jurul orei 18.20, sosind formularul de proces-verbal, s-a trecut la întocmirea actului de sistare a activităţii, dar în momentul în care învinuitului i se solicita să ia cunoştinţă de dispoziţia de sistare şi să semneze procesul-verbal, s-a produs cea de-a doua explozie. După ce şi-a revenit din şoc, în jurul orei 18.40, învinuitul a semnat actul menţionat”, se arată în rechizitoriul procurorilor, un rechizitoriu care confirmă astfel spuse ortacilor despre munca grea din subteran, despre riscurile de acolo şi despre faptul că şefii îi obligau să intre la sute de metri în pământ, indiferent de concentraţiile de metan, singurul interes al acestora fiind producţia de huilă.

          Acuzaţii grele, despăgubiri majore

          Cei trei inculpaţi care vor trebui să vină la Târgu Jiu în următoarele luni sunt acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, precum şi de nerespectarea normelor de protecţie a muncii. Cea mai grea apărare va trebui formată pentru directorului Aurelian Necula, căruia i se impută faptul că echipa de salvatori care a pierit în cea de-a doua explozie produsă pe 15 noiembrie 2008 ar fi putut rămâne în viaţă dacă acesta nu ar fi ignorat pericolul producerii unei noi aprinderi de metan şi nu ar fi insistat ca membrii echipei să intre în subteran în asemenea condiţii.

          Procesul de la Târgu Jiu se anunţă a fi unul de interes şi prin prisma faptului că daunele morale şi despăgubirile cerute de familiile celor morţi ajung undeva la 600.000 de euro, bani care sunt solicitaţi celor consideraţi de către anchetatori ca vinovaţi pentru producerea tragediei. Cei mai afectaţi, dacă se poate spune aşa, sunt membrii familiilor salvatorilor minieri care au murit din cauza faptului că fostul director Necula nu a semnat la timp ordinul pentru ca echipele să nu intre în subteran după prima explozie. Astfel, salvatorii minieri Daniel Frăţilă, Elekeş Atila, Nicolae Puian şi Sorin Mihai Bâlbă şi inginerul Vişan Trandafir, adjunctul staţie salvare, au murit din cauza lipsei semnăturii lui Necula, în timp ce Sorin Trăilă, Vasile Badea, Petrică Leonte, Alin Băran, Nicolae Cristea şi inginerul şef responsabil cu securitatea în subteran de la CNH SA, Sorin Vasile, au fost răniţi grav.

          Soţia minerului Vasile Stoian a cerut instanţei ca cei care vor fi găsiţi vinovaţi de moartea soţului să-i plătească daune morale de 50.000 de euro, precum şi o alocaţie lunară pentru cei doi copii. Aceeaşi sumă o cer şi mamele minerilor Adrian Măţăn şi Silviu Moş şi soţia inginerului Trandafir Vişan. Rudele altor foşti ortaci cer daune între 30.000 şi 300.000 de euro, pe lista celor care aşteaptă despăgubiri aflându-se şi Spitalul Clinic de chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti, care solicită aproape 350.000 de lei, cheltuielile prilejuite de îngrijirea a cinci dintre minerii care au suferit cele mai grave răni.

Procesul se anunţă a fi unul extrem de interesant şi prin prisma faptului că la Judecătoria din Târgu Jiu sindicatele lui Constantin Creţan au obţinut reprezentativitate în a negocia Contractul Colectiv de Muncă la Compania Huilei, deşi doar magistraţii din Petroşani ar fi putut stabili aşa ceva. Sentinţa Judecătoriei a fost casată la Tribunal, procesul deschis de Creţan reluându-se la Târgu Jiu, magistraţii dându-i recent acestuia reprezentativitate în negocierea CCM la nivel de CE Rovinari şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Aşadar, magistraţii par „bine pregătiţi” în problemele din minerit, dosarul Petrila fiind unul dintre cele mai grele judecate la Târgu Jiu.

Vizualizări: 104

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: