Sentinţa lui Mischie, din nou amânată

Zi cu emoţii ieri pentru Nicolae Mischie, dar nu foarte mari pentru că fostul şef al Consiliului Judeţean se consideră nevinovat în dosarul în care îşi aşteaptă sentinţa, iar amânările repetate pentru pronunţarea sentinţei îi dau motive să spere la un verdict favorabil. Magistraţii de la Judecătoria Deva au amânat pentru a treia oară pronunţarea sentinţei într-unul dintre cele patru dosare penale pe care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj.

Magistraţii deveni l-au condamnat odată pe Mischie la închisoare, decizia nefiind însă definitivă. Fostul şef al Consiliului Judeţean Gorj este ţinut acum în şah de magistraţii aceleiaşi instanţe, magistraţi care dau de înţeles că mai au nevoie de timp ca să pronunţe o sentinţă. Orice ar decide comentariile vor fi multe şi, de aceea, judecătorii vor să vadă încă odată probele din dosar şi să chibzuiască bine dacă îi încarcă lui Mischie cazierul sau îi dau motive de bucurie pentru câţiva ani de acum încolo.

Potrivit judecătorului Cristina Nariţa de la Judecătoria Deva, pronunţarea sentinţei în dosarul penal în care Mischie este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la fals şi fals în înscrisuri oficiale a fost amânat pentru a treia oară, pentru data de 16 martie. "Este un dosar foarte complex. Acest dosar are 121 de volume şi trebuie studiat cu atenţie de judecători înainte de pronunţarea unei sentinţe. Este a treia amânare a datei pronunţării tocmai din cauza complexităţii cauzei", spunea ieri magistratul devean.

Judecat pentru „modernizarea” unor drumuri

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Nicolae Mischie, a fost trimis în judecată, în acest dosar, în 2006. El este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la fals şi fals în înscrisuri oficiale. Potrivit rechizitoriului prin care a fost trimis în judecată, în perioada în care Nicolae Mischie era preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj instituţia pe care o conducea a încheiat un contract de modernizare a unor drumuri judeţene. Potrivit anchetatorilor, preţul plătit de Consiliul Judeţean a fost unul supraevaluat, iar prejudiciul creat este de aproximativ un milion de lei.
Iniţial, în acest dosar s-au aflat în atenţia anchetatorilor 27 de persoane, însă pentru 17 dintre ele procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale, iar alte opt au primit amenzi administrative de 1.000 de lei, printre acestea aflându-se mai mulţi primari din judeţul Gorj.

Alături de Nicolae Mischie, a mai fost trimis în judecată şi Relu Ştefănoiu, patronul firmei Senaco. În rechizitoriul procurorilor se arată că Nicolae Mischie, primarii şi ceilalţi funcţionari vizaţi nu şi-ar fi îndeplinit sarcinile de serviciu în relaţia cu firma lui Stefănoiu, când au recepţionat lucrări de balastare sau asfaltare a mai multor drumuri. De asemenea, firma lui Ştefănoiu ar fi exploatat ilegal agregatele minerale din albiile râurilor locale, unde avea de executat lucrările atribuite de Consiliul Judeţean condus atunci de Nicolae Mischie. Fostul preşedinte al CJ Gorj mai este acuzat că ar fi favorizat firma omului de afaceri şi la atribuirea de către Consiliul Judeţean a unor lucrări de reparaţii şi modernizări de drumuri. În acelaşi timp, anchetatorii au mai susţinut că diverse persoane cu funcţii importante la nivel local ar fi cerut şi primit, în perioada 2000-2004 de la Relu Ştefănoiu diverse sume. Toate aceste aspecte se regăsesc în evidenţele extracontabile ale firmei Senaco.

Dosarele lui Mischie

În primul dosar în care a fost cercetat, a cărui sentinţă a rămas definitivă şi irevocabilă, Nicolae Mischie a primit un an de închisoare cu suspendare pentru că a introdus în ţară o armă pe care nu a declarat-o la vama din România. Într-un alt dosar, cel de luare de mită, Nicolae Mischie a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, însă hotărârea nu a rămas definitivă, procesul fiind pe rol la Curtea de Apel Timişoara, acolo unde a fost recent audiat ca martor chiar Ion Călinoiu, fostul adjunct al acestuia de la Consiliului Judeţean. În cel de-al treilea dosar, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de maşini şi înşelăciune. Nici în acest caz sentinţa nu a rămas definitivă, iar apelul se judecă la Tribunalul Hunedoara.

Vizualizări: 85

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: