Sfârşitul cotei unice?

Pentru fiecare lucru există o perioadă de viaţă! Aşa a filosofat ieri ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, anunţând iminentul sfârşit al cotei unice de impozitare. La 1 ianuarie 2011 se vor împlini şase ani de când plătim cu toţii acelaşi impozit pe venit, de 16%. Aniversarea va coincide cel mai probabil cu decesul cotei unice şi revenirea la cote progresive de impozitare. Măsură care va afecta zona privată şi salariaţii cu venituri mari, dar fără de care nu pot fi susţinute în continuare milioanele de ajutoare sociale şi pensii speciale, date anapoda de ultimele guvernări.  Cota unică de impozitare a dus într-o primă fază la reducerea muncii la negru şi a economiei gri. Doar că recesiunea economică din ultimii doi ani şi care va mai dura măcar până în 2013 a redus mult activitatea firmelor, implicit încasările la buget. O soluţie de moment a fost creşterea TVA la 24%, dar toate calculele arată că firmele vor fi pur şi simplu sufocate dacă nu se revine la cota de 19%. Astfel că, de voie, de nevoie, guvernul cu premier democrat-liberal va fi trebui să renunţe la cota unică, proiect cu care Alianţa D.A. a câştigat alegerile în 2004. Şi nu va fi singura iniţiativă democrat-liberală la care guvernul va trebui să renunţe, următoarea fiind cel mai probabil cea referitoare la pensia minim garantată. Este vorba de pensiile care se dau celor care au lucrat la CAP şi nu au contribuit la fondul de asigurări sociale. Pensii care se acordă însă dintr-un buget care ar trebui să fie folosit exclusiv pentru cei care au contribuit la formarea lui.

Reduceri de salarii şi de posturi în sistemul bugetar, impozitarea pensiilor, impozitarea veniturilor mari şi multe altele sunt măsuri care îi face pe democrat-liberali să se întrebe cu ce se mai pot ei prezenta în faţa electoratului. Mai ales că nici primăriile şi consiliile judeţene nu au bani deloc pentru investiţii, indiferent de culoarea politică a primarului. Sunt însă calcule electorale care nu îşi au rostul, pentru că acum contează doar calculele economice. Cel puţin aşa rezultă din discursul ministrului Sebastian Vlădescu, fost liberal, dar tehnocrat în actualul guvern. Acesta spune clar că proiectul lui de revenire la cota progresivă nu este nici împotriva PDL, susţinător al cotei unice, nici pro PSD, adept al impozitării progresive. „Este o opţiune strict profesională, bazată pe calculele experţilor din minister”, spune sec Vlădescu.

Dar, politicienii vor să îşi facă şi calcule politice. Pedeliştilor le este din ce în ce mai greu să îşi ţină primarii în partid, când după ani de opoziţie în care au fost nedreptăţiţi la împărţirea bugetului, sunt acum în situaţia de a avea la putere un guvern al lor, dar care nu le dă niciun ban. Înainte, primeau măcar firimituri. Pesediştii şi liberalii se bat pe procentele pierdute de PDL şi vor sta la cotitură până când criza va ajunge la pragul cel mai de jos. Când va începe creşterea economică, abia atunci va începe bătălia pentru viitoarea guvernare. Până atunci, democrat-liberalii nu au decât o şansă: să ia rapid toate măsurile anticriză, oricât de nepopulare ar fi acestea, şi să aducă barca pe linia de plutire înainte de alegerile din 2012. Deocamdată, cu ochii pe procentele pierdute, pedeliştii încă se bâlbâie când este vorba de măsuri dure şi le dezbat luni în şir înainte de a le pune în practică. Se pare însă că s-a ajuns în al 12-lea ceas şi guvernanţii renunţă în sfârşit la calcule politice şi se concentrează pe cele financiare.

Vizualizări: 100

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: