Salata verde, legumă şi medicament  

Prima legumă care apare primăvara şi este des folosită în bucătărie este salata verde. Foloistă în general în salate, prin conținutul ei, aceasta revigorează organismul, stimulează pofta de mâncare și curăță organismul la ieșirea din iarnă. Puţini cunosc însă şi puterile tămăduitoare ale banalei salate.

Frunzele de salată verde sunt o sursă excelentă de substanțe nutritive. Vitaminele sunt distruse prin fierbere de aceea salata verde se consumă ca atare, în sandvișuri sau sub formă de salată în amestec cu alte legume sau verdețuri.

Frunzele de salată găzduiesc numeroși fitonutrienți, iar nivelul considerabil mare de vitamina C, E, B6 și acid folic menține un sistem imunitar sănătos și reduce riscul de obezitate, de boli cardiace și de alte boli cronice.

Prin potasiul conținut, o componentă importantă a celulelor și fluidelor corpului, salata ajută la controlul ritmului cardiac și al tensiunii arteriale. Betacarotenul din salata verde face din aceasta un real ajutor în prevenirea și reducerea riscului de a avea boli de inimă, dar și cancer, accidente vasculare sau cataractă.

Prezența lectucarimului în salata verde îmbunătățește calitatea somnului și ne ajută să ne odihnim. Salata este, şi din acest motiv, indicată și la mesele de seară. Sărurile de zinc din componența salatei ne ajută să combatem stresul şi pot trata durerile de cap.

Mulți dintre nutrienții pe care îi conține salata verde ajută la prevenirea osteoporozei și la îmbunătățirea structurii osoase.

Salata este o sursă bogată de vitamina K, cea care are un rol important în creșterea masei osoase și previne osteoporoza.

Salata verde previne anemia, prin conținutul de cupru și fier, ajută la formarea celulelor roșii din sânge, ducând la creșterea valorilor hemoglobinei din sânge.

În cazul pacienților care suferă de Alzheimer, salata verde are un rol esențial deoarece limitează daunele neuronale de la nivelul creierului.

Fiind bogată în fibre, consumul de salată previne constipația și ajută la detoxifierea colonului.

Amestecând suc de salată cu suc de lămâie, suc de mentă și miere de albine, putem obține un medicament eficient care tratează greața, vărsăturile, balonările și indigestia.

ATENŢIE: Pentru consum, este indicată salata de culoare verde, chiar verde închis, deoarece, cu cât este mai închisă la culoare, cu atât este mai bogată în nutrienți. Salata verde se păstrează foarte bine la frigider în pungi sau cutii de plastic.

Vizualizări: 1,714

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: