Și-a angajat mama, iar acum e plimbată între instanțe

Fosta directoare a școlii din Bălcești nu a scăpat de procesul penal în care a fost trimisă în judecată acum cinci ani pentru conflict de interese după ce și-a angajat mama pe un post de îngrijitoare. Pentru a treia oară, cauza a revenit la instanța de fond.

Tânăra este acuzată că a profitat de funcție pentru a-și angaja mama pe un post de îngrijitoare. Cea care a reclamat situația este fosta femeie de serviciu lăsată fără loc de muncă.

În 2015, la nici un an de la preluarea funcției, tânăra directoare a decis ca postul de îngrijitor să fie cu normă întreagă, iar angajarea să fie pe perioadă determinată, în baza unei selecții de dosare.

La concurs s-au înscris cinci persoane, printre care și mama directoarei. După ce dosarele au fost analizate, trei au fost respinse, iar o candidată a depus ulterior cerere de retragere. Prin urmare, comisia de concurs a înaintat propunerea de angajare a mamei directoarei către Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale Bălcești.

Pe 5 octombrie 2015, Roxana Dobre, fostă Bălcescu, a și emis dispoziția pentru angajarea mamei sale.

Întrucât postul scos la concurs nu a fost publicat în Monitorul Oficial, așa cum prevede H.G. nr. 286/2011, s-a hotărât în Consiliul de Administrație al școlii anularea concursului și organizarea altuia, cu respectarea prevederilor legale.

Numai că în ședința Consiliului de Administrație din data de 30.10.2015, fosta directoare a redactat și semnat procesul-verbal prin care o menține pe mama sa pe funcția de îngrijitor pe perioadă determinată.

Abia la începutul anului 2016 s-a organizat noul concurs, la care s-au înscris mama directoarei și fosta îngrijitoare, căreia comisia i-a respins dosarul cu motivarea că nu avea „cursuri de specializare”, deși anterior ocupase această funcție timp de aproape 2 ani, pentru care a primit calificativul „foarte bine”.

Așa se face că mama inculpatei este angajată din nou, de data această pe perioadă nedeterminată. Fosta îngrijitoare a fost cea care a sesizat autoritățile despre această situație.

Potrivit rechizitoriului, inculpata „a urmărit și coordonat întregul proces de angajare al mamei sale pe funcția de îngrijitor, nu numai prin emiterea și semnarea actelor, dar și prin participarea la ședințele Consiliului de Administrație pe care le-a condus și în care s-au stabilit condițiile de angajare și componența comisiilor de concurs”.

Luna trecută, Curtea de Apel Craiova a decis pentru a treia oară reîntoarcerea dosarului la Novaci. În primă fază, în 2017, inculpata a fost condamnată la 9 luni închisoare cu suspendare, dar s-a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare la instanța de fond, având în vedere că inculpata a fost audiată sumar cu privire la toate acuzațiile ce i-au fost aduse prin rechizitoriu.

În 2019, Judecătoria Novaci a dispus achitarea fostei directoare, dar cauza s-a întors din nou aici, întrucât instanța nu a motivat corespunzător hotărârea, „reținând apărările inculpatei fără a le analiza prin coroborare cu probele administrate în cauză și cu dispozițiile legale aplicabile”.

Prin sentința penală nr.144/24.11.2020, Judecătoria Novaci a soluționat cauza, iar fosta directoare a fost condamnată la 1 an și 6 luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani.

Profesoara nu a fost de acord cu pedeapsa primită. În motivarea apelului, inculpata a arătat că infracțiunea de conflict de interese a fost dezincriminată de Curtea Constituțională. A mai precizat că sentința atacată este și netemeinică, întrucât în mod greșit s-a reținut că a participat la luarea deciziei de angajare a mamei sale, având în vedere că hotărârea a fost luată de Consiliul de Administrație al școlii, la care inculpata nu a participat la vot și ale cărui hotărâri sunt obligatorii.

Pe 14 iulie, Curtea de Apel Craiova constată că judecătorul fondului a pronunțat respectiva sentință fără a audia inculpata și fără a pune în discuție dacă aceasta solicită sau nu readministrarea probatoriului. Din acest temei, dosarul se întoarce din nou la Judecătoria Novaci, sentința fiind definitivă.

Vizualizări: 8,944

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: