Și-au câștigat grupa de muncă în instanță

Mai mulți salariați ai Complexului Energetic Oltenia au încercat de-a lungul anilor să câștige în instanță grupa de muncă de care au fost privați după 2001. Nu au reușit, până recent, când 14 mineri din zona Motru au avut câștig de cauză.

Două au fost secretele succesului, faptul că au avut avocat și că procesul a fost judecat la Vâlcea. La instanțele din Gorj, șansele au fost nule.

Salariații au cerut “să se constate că şi-au desfăşurat activitatea în condiții deosebite de muncă și “să se constate nulitatea absolută a clauzei din actele adiționale la Contractele individuale de muncă, prin care s-au stabilit condiții normale de muncă”.

În motivarea cererii, salariații, reprezentați de avocatul Grigore Petre, au spus că au beneficiat de încadrare în grupa a II-a de muncă până când contractul de muncă a fost modificat şi au fost încadrați începând din 2001 la condiții normale de muncă.

“Este inexplicabil cum, după 2001 angajatorul nu a făcut nimic pentru îmbunătăţirea climatului de muncă, pentru a-i încadra în condiții normale de muncă, iar începând cu anul 2013 sa revină la încadrarea în condiții deosebite de muncă, echivalentul grupei a II-a de munca, pentru majoritatea angajaţilor, aşa cum au fost încadrați inițial. Pentru unii colegi s-a păstrat însă încadrarea în condiții normale, aşa cum în 2001 unii colegi au beneficiat de încadrarea în condiții deosebite de muncă”, se arată în documentul de la instanță.

Avocatul a mai susținut că minerii “au fost obligaţi, sub amenințarea restructurărilor, să semneze acte adiționale la contractele individuale de muncă, prin care au acceptat încadrarea în condiții normale de muncă”.

Potrivit CEO, contractele individuale de muncă nu mai pot fi modificate retroactiv, și nici taxele plătite.

Instanța de la Tribunalul Vâlcea le-a dat câștig de cauză oamenilor, în baza unei expertize. “Verificând activitatea desfășurată de reclamanți, expertul a concluzionat că activitățile desfășurate de reclamanți de inginer conducător formație de lucru, inginer șef schimb carieră, macaragiu carieră, lăcătuș mecanic carieră, adjunct șef sector carieră, șef sector carieră, inginer coordonator carieră, în cadrul Exploatării Miniere Motru sunt cuprinse în avizele deținute de pârâta SCEO SA, avize emise de ITM Gorj și de Inspecția Muncii”, arată documentul.

Instanța a admis cererea salariaților și a decis că “activitatea desfăşurată de reclamanţi se încadrează în condiţii deosebite de muncă conform raportului de expertiză tehnică judiciară”.

Mai mult, Complexul Energetic Oltenia a fost obligat să achite taxele din urmă.

Compania a făcut apel, procesul urmând să fie reluat în această lună la Pitești.

Vizualizări: 8,525

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: