Şi săraci şi fără guvern!

Delegaţia instituţiilor financiare internaţionale va sosi azi la Bucureşti. Nu-i o vizită de curtoazie, ci una cu un scop precis, acela de a verifica îndeplinirea condiţiilor puse înainte de aprobarea împrumutului de 20 miliarde euro care ni se acordă în tranşe. În contextual economic internaţional, fără aceşti bani  România este sortită derapajului, în sensul că pe lângă multe alte lucruri urâte nu se vor mai plăti salariile bugetarilor şi pensiile.

Delegaţia nu prea are cu cine sta de vorbă, deoarece guvernul Boc este nu mai este titular, iar guvernul Croitoru este în chinurile facerii, aş putea spune a facerii degeaba. Peste toată degringolada se suprapune campania electorală prezidenţială care bombardează populaţia cu tot felul de promisiuni deşănţate, gen medicamente compensate prin poştă. Nici un candidat, cu excepţia lui Băsescu, dar şi acesta rareori, nu ne spune că trăim pe datorie şi atunci când va trebui să o returnăm ne va ajunge cuţitul la os mai ceva decât în aceste vremuri. Dacă nu m-aş gândi la milioanele de români pentru care singura vizită plăcută este cea a poştaşului care le aduce bruma de bani cu care îşi mai câştigă o lună de viaţă, aş zice că delegaţia aflată azi la Bucureşti ar trebui să stopeze acordarea tranşelor din împrumut. Măcar să se aleagă praful şi pulberea pe faţă, că pe din dos s-a ales de mult!

Încercaţi să vă imaginaţi un scenariu plauzibil în care trei, patru luni de zile, în plină iarnă, nu s-ar mai putea plăti pensiile şi salariile. Cine-i vinovat? De ce s-a ajuns aici? Din punctual meu de vedere vinovat de criza actuală, şi nu vorbesc de criza economică, este PSD. Acest partid n-a putut să pună interesul României mai presus de interesul unei clici de partid, mai presus de interesul unei clici care se vroia moţ în frunte. Dan Nica este numele de care se legată declanşarea crizei politice care nu are şanse să se stingă nici măcar după alegerile prezidenţiale. Partidul lui nu a dorit să-l înlocuiască din funcţia de ministru al internelor cu nici un chip. A preferat să lase România fără guvern în prag de iarnă şi în prag de alegeri prezidenţiale, decât să-l înlocuiască cu alt personaj, la fel de capabil din PSD.

Presupunând prin absurd că demiterea sau revocarea, că nu se ştie exact ce a fost, a lui Nica s-ar datora  indicaţiilor lui Băsescu şi tot nu ar fi posibilă nici o scuză pentru PSD. Dacă social democraţii lui Geoană sunt aşa cum declamă, români, ar fi trebuit să-l înlocuiască pe Nica şi să nu bage toată ţara în rahatul  care pute de la o poştă a Hrebenciuc.

Plecarea lor de la guvernare a stricat ceea ce nu mergea decât de paradă, majoritatea din parlament. În aceste condiţii, Croitoru nu mai are nici o şansă să formeze un guvern care să primească învestitura pentru că PSD, partidul care depinde de fostul  ministru Nica, nu vrea să-l voteze chiar dacă în componenţa lui ar fi nominalizat chiar Obama perceput ca salvatorul Americii. Practic Dan Nica a devenit simbolul dihoniei şi al micimii acestui partid care n-a găsit un altul mai capabil decât el. Fostul ministru poate să fie mândru; a reuşit să arunce România în cea mai neagră perioadă de după 1990. Nebunia mare este că acest lucru ne este servit ca fiind un exerciţiu democratic. Din cauza preamultei democraţii riscăm să dăm în haosul care ne dă târcoale şi înspre care facem paşi mărunţi, dar deşi.

Vizualizări: 91

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: