Sindicalist CE Oltenia: O să ne închidem singuri, e dezastru

În carierele CE Oltenia este dezastru, spune Ion Popescu, liderul Sindicatului Renașterea Jilț Sud. Sindicalistul, care este și electrician în cadrul carierei Jilț Sud, susține că este nevoie urgentă de investiții în unităţile miniere, pentru că altfel nu se poate face producție. ”Pot să ne dea și 20.000 lei salariu, dacă nu se vor lua măsuri, să se facă investiții, cu frontul de lucru, cu personalul, că nu avem, pot să ne facă oricât de mari salariile, nu vom avea unde să le luăm. (...) O să ne închidem singuri”, a afirmat președintele Sindicatului Renașterea Jilț Sud.

Reporter: Cum au reacţionat minerii după încheierea actului adițional la CCM pentru aprobarea sporului de producţie? Sunt mulţumiţi de rezultat?

Ion Popescu: Știți foarte bine că societatea noastră este diversificată, și cu gândirea, și cu concepțiile. Au fost și voci, una-două, care chiar spun că, de cei 585 de lei, dacă nu i-am băgat în tarifar, n-am luat nimic. Am rămas și eu așa de expresia aceasta, ce să mai. Să spună că 585 lei net în fiecare lună, dacă nu am reușit să-i băgăm în tarifar, n-au obținut nimic? A fost expresia unui coleg.

Rep.: Cum vedeți această reacție?

I.P.: Tot timpul am spus că sunt nemulțumit și sunt și acum din punct de vedere al salarizării, dar mai ales de ceea ce este în carieră. Pot să ne dea și 20.000 lei, dacă nu se vor lua măsuri, să se facă investiții, cu frontul de lucru, cu personalul, că nu avem, pot să ne facă oricât de mari salariile, nu vom avea unde să le luăm. Nu vom avea de unde să dăm producţie, nu mai avem cu ce. Asta este problema. O să ne închidem singuri. Asta s-a și discutat. Dacă nu se vor face investiţii, și aici nu numai Directoratul trebuie să se implice, ci și guvernanţii, parlamentarii. Guvernanţii știți bine ce taxe au pus pe noi, Uniunea Europeană la fel, cu certificatele.

Rep.: Care este starea echipamentelor din cariere?

I.P.: Nu s-au mai făcut investiții absolut deloc în benzi transportoare, în reductoare, în motoare, sunt excavatoare fără revizii, fără front de lucru. Știți bine legea cu exproprierile, durează de ani buni. În carieră, vă spun sincer, pentru că lucrez acolo, este o situaţie dezastruoasă.

Rep.: Vă rog să explicaţi această afirmaţie.

I.P.: Dezastruoasă fiindcă efectiv n-avem cu ce funcționa. Dacă nu funcţionezi, să dai sterilul să ajungi la cărbune... Sunt terminate circuitele, benzile din toate punctele de vedere. Dacă noi ne axăm să punem sute de scoabe, să batem pe covoare, în loc să aducem covoare, să îmbunătăţim. Sunt covoarele vechi, coapte, batem scoabe pe spărturi. Sunt spărturi de câte 10-20 de metri. Materialul curge, aduce la întoarcere. Acolo, la întoarcere, dau oamenii la lopată, se opresc că se împotmolesc, e dezastru. Dacă nu se vor face investiţii în utilaje, în benzile transportoare, nu vom mai avea producţie.

Vizualizări: 3,973

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: