Boza: Stocul pe care îl aveam nu mai este

Complexul Energetic Oltenia are probleme în ceea ce privește asigurarea cărbunelui necesar pentru funcționarea la capacitate a Termocentralei Rovinari. Directorul general al companiei energetice, Sorinel Boza, spune însă că lipsurile de la centrala rovinăreană pot fi compensate prin punerea în funcțiune a altor grupuri de la celelalte termocentrale ale companiei. De asemenea, Boza garantează în continuare că CE Oltenia va acorda sporul de producție pe care s-a angajat că îl va da minerilor în urma întreruperii de activitate. În ceea ce privește resursele financiare pentru asigurarea acestor cheltuieli suplimentare, Boza a dat de înțeles că mizează în continuare pe promisiunea guvernanților de renunțare la taxa de 2% pe cifra de afaceri.

Rep.: Ați identificat sursele financiare pentru asigurarea sporului de producție?

Sorinel Boza: Nu trebuie să-și facă nimeni griji. Dacă acest lucru a fost agreat și semnat, pentru noi, din momentul acela, e obligație. Nu trebuie să vă faceți griji de unde avem sumele să le alocăm.

Rep.: Banii urma să fie suportați din sumele destinate plății taxei de 2% pe cifra de afaceri. Autoritățile de la centru au anunțat că nu renunță la taxă...

S.B.: Nu se știe. Dacă ministrul a promis că o va rezolva, ministrul o va rezolva. Plus că am discutat și cu politicul local și în comisii, în momentul în care va intra în comisie, va face, va încerca să facă acest amendament.

Rep.: Tot pe acei bani mizați acum?

S.B.: Nu neapărat pe acești bani. Avem și alte surse. Noi suntem pregătiți să ne ținem de cuvânt. Și ăsta este cel mai important mesaj.

Rep.: Sunt probleme în ceea ce privește asigurarea necesarului de cărbune pentru funcționarea termocentralei Rovinari?

S.B.: Am avut o întâlnire, de acolo vin. Încercăm să ținem sub control pentru perioada următoare. Noi știam și aveam în plan, începând cu luna următoare, să oprim un grup pe o perioadă de 10 zile, dar vom decide. Deci e în planul nostru de producție. Nu cred că e o problemă atât de... nu e o surpriză pentru noi. Acest nou program l-am făcut în momentul când s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Am pierdut atunci 264.000 de tone. A trebuit să ne repliem și să găsim soluții. Însă, pentru orice oprire, trebuie înțeles, vom reporni un alt grup în altă parte.

Rep.: Până la urmă, sunt probleme în ceea ce privește asigurarea cărbunelui pentru Termo Rovinari?

S.B.: Nu sunt probleme. Dacă oprim un grup, vom porni în paralel altceva. Pe plan general, CE Oltenia își face toate contractele pe care le are.

Rep.: La Rovinari sunt probleme pentru că a fost acea perioadă de întrerupere de activitate? De aceea nu este cărbune?

S.B.: Sigur că da. Cred că ați înțeles bine. 264.000 de tone a fost lipsă de producție în perioada de grevă. 264.000 de tone pe care a trebuit să le luăm din stocul inițial, care îl aveam. Așa cum știți, termocentrala a funcționat în acea perioadă. Automat, stocul pe care îl aveam nu mai este. Este o realitate cu care ne confruntăm, dar vom vedea ce facem. E foarte greu să refaci acest stoc. Pentru că funcționezi destul de mult, cu 8 grupuri astăzi, și este foarte greu să compensezi zilnic stocul acela, să-l repari. De aceea am făcut analiza aceasta, ne-am întâlnit de dimineață și cu domnul director Pisc, cu domnul director Ioniță de la EMC Roșia și cu cei de la Direcția Minieră, și am făcut planul. Marți, la ora 09:00, vom face o evaluare cu toți directorii de carieră, producția pe luna februarie, dar până la 1 februarie nu s-a luat nicio decizie, se merge în condițiile în care funcționăm și astăzi.

Vizualizări: 4,812

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: