Sindicalist: Este ca și cum minerii ar fi lucrat în librării sau cofetării

Supărare mare în rândul minerilor și energeticienilor din Gorj după ce au primit un răspuns de la Casa de Pensii și Ministerul Muncii, în care nu se recunosc condițiile speciale de muncă în perioada 2001 – 2021. “Este ca și cum în toată această perioadă de peste 20 de ani, generațiile de mineri și energeticieni ar fi lucrat în librării, cofetării sau frizerii, ci nu în activități cu aceleași noxe și factori risc”, este reacția sindicalistului Manu Tomescu, de la Termocentrala Rovinari.

Manu Tomescu a făcut public răspunsul semnat de cele două instituții. „Ministerul Muncii și Casa Națională de Pensii Publice refuză în continuare să ne recunoască activitățile pe care le-am desfășurat în carierele miniere și termocentrale, ca fiind activități în condiții speciale de muncă, în perioada cuprinsă între 1 aprilie 2001 - 18 august 2021! Este ca și cum în toată această perioadă de peste 20 de ani, generațiile de mineri și energeticieni ar fi lucrat în librării, cofetării sau frizerii, ci nu în activități cu aceleași noxe și factori risc”, a anunțat Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari.

Ca să forțeze guvernanții să pună în aplicare ultimele modificări aduse Legii Pensiilor, angajații din Complexul Oltenia amenință cu noi proteste. Vor fi reluate manifestațiile în Piața Prefecturii de luna viitoare.

 „Unde este dreptatea în această țară când unii care duc o viață de lux sunt răsplătiți cu pensii speciale, iar cei care muncesc în condiții grele, cu noxe și factori de risc ce le afectează grav sănătatea, nu li se recunosc condițiile de muncă, deși acest drept le este prevazut în lege!? Trebuie să luptăm și să îi facem să înțeleagă că trebuie să respecte legea și în cazul nostru, chiar dacă ne disprețuiesc pentru că suntem mineri și energeticieni! Trebuie să luptăm în continuare până când o să ni se dea ce este al nostru, adică până când legea 197/2021, o lege constituțională care este publicată în Monitorul Oficial, se va aplica în totalitate, așa cum se aplică tuturor celorlalte categorii profesionale, chiar și în cazul privilegiaților ce primesc pensii speciale”, a mai transmis sindicalistul.

Vizualizări: 2,262

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: