Sindicalist: La minus 17 grade o să murim cu benzile transportoare

Liderii sindicali s-au arătat îngrijorați după aflarea veștii că depozitul de cărbune al carierei Roșia are activitatea suspendată pentru următoarele șase luni. Câțiva sindicaliști au mers luni de dimineață la sediul Complexului Energetic Oltenia pentru a cere clarificări, însă nu au avut cu cine discuta, pentru că nu au găsit niciun director în companie. Aceștia spun că vor reîncerca marți să discute cu șefii din conducerea executivă.

Sindicaliștii din minerit și energie spun că activitatea termocentralei Rovinari va fi dată peste cap din cauza suspendării activității depozitului de cărbune de la cariera Roșia. Și termocentrala Turceni a folosit până acum materie primă de la această unitate minieră, iar acum va trebui să găsească altă sursă. "Ne preocupă și suntem foarte îngrijorați, după cum se știe termocentrala Rovinari este cea mai performantă din România. Faptul că se închid acele depozite asta însemnă mai puțin cărbune pentru termocentrala Rovinari. Vom fi obligați să alimentăm numai pe partea nordică, de la carierele Tismana I, Tismana II, Gârla, Poiana, cariere pentru care suntem îngrijorați că pățește la fel cum pățește cariera Roșia. Am aflat brusc că trebuie să se închidă, noi suntem siguri că cei din conducerea care a fost în ultimii ani în fruntea companiei știau de aceste lucruri, știau cu ce ne confruntăm, nu au făcut nimic, dar în schimb și-au luat prime de performanță", a declarat Manu Tomescu, angajat al Termo Rovinari și lider sindical.
"Este o palmă pe care trebuia să o primim o dată și o dată. Anul trecut am avut o ședință la care au participat inclusiv autoritățile de mediu, reprezentanți ai CEO, care și-au luat angajamente care nu au fost respectate și trebuia să se întâmple o dată și o dată. S-a întâmplat acum. Modificarea traseului de transport prin închiderea depozitului de cărbune este o soluție pe termen scurt. Roșia înainte dădea 260.000 tone cărbune pe lună, acum nu o să poată da mai mult de 100.000. Problema este că trece vara, dar vine iarna, când la temperaturi de minus 17 grade o să murim cu benzile transportoare și o să stea excavatorul să nu poată să dea cărbune. Și nu va fi afectat doar Termo Rovinari, ci și Termo Turceni”, a mai spus sindicalistul.
Pentru că nu au voie să depoziteze cărbunele, minerii de la depozitul Roșia au fost mobilizați pentru reconfigurarea circuitului de benzi. Minerii se tem că își vor pierde locurile de muncă. "Vestea ne-a căzut foarte greu, ne-a luat prin surprindere. Toți oamenii sunt supărați. Toți oamenii sunt îngrijorați, nu știu ce îi așteaptă ziua de mâine. Suntem bulversați. Acum nu mai este cărbune, nu mai este nicio activitate acolo. Ne este teamă la toți că o să rămânem fără locurile de muncă", a spus Cristi Florea, excavatorist la depozitul de cărbune Roșia.

Vizualizări: 3,291

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: