Un fenomen care ia amploare în Gorj: Munca la gri!

Un fenomen fără precedent se înregistrează în județul Gorj. Este vorba de "munca la gri", adică salariații au contracte de muncă pe câteva ore, dar lucrează, de fapt, la program normal. Astfel, angajatorii fentează statul prin plata unor contribuții reduse. Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj anunță că vor înăspri controalele în speranța că vor eradica acest fenomen.

Peste 400 de controale au efectuat inspectorii de muncă la nivelul județului în prima partea a anului. În circa jumătate din situații au fost descoperiți salariați care figurează în contractul de muncă cu câteva ore pe zi, însă în realitate lucrează 8 ore sau mai mult. "Vreau să trag un semnal de alarmă angajatorilor de pe raza județului Gorj că în perioada următoare vor fi efectuate controale mai ample și dacă în continuare nu vor înțelege că un angajat ar trebui să aibă un contract cu normă întreagă, cu 8 ore, nu să i se facă un contract cu timp parțial, de fapt el să lucreze 8 ore. Atrag atenția angajatorilor că vor urma controale și acolo unde vor fi descoperite neconformități vor fi aplicate măsuri foarte drastice", a declarat George Romanescu, inspector șef ITM Gorj.
De regulă, în astfel de situații, inspectorii de muncă impun măsuri și revin ulterior pentru a vedea dacă angajatorii se conformează. De cele mai multe ori nu pot dovedi că administratorii fentează statul asta pentru că legislația nu prevede ca în contractele individuale de muncă să fie specificate exact orele la care angajatul trebuie să presteze activitatea pentru care a fost angajat. Amenzile în astfel de situații pot fi până la 10.000 lei.

Angajaţii, pe mână cu administratorii
De regulă, angajatorii se înțeleg cu salariații ca să declare că, de fapt, lucrează doar pentru câteva ore, mulți dintre ei fiind de acord pentru că primesc salariu întreg, dar și pentru faptul că nu au prea multe opțiuni pentru a găsi un alt loc de muncă. Inspectorii de muncă au explicat că o persoană care figurează cu 2 ore în contractul de muncă și lucrează la un bar ca ospătar nu poate reprezenta o situație reală. "Am întâlnit foarte multe situații în ultima perioadă. Și angajatorii au fost sancționați pentru acest lucru. Li s-au dat și măsuri, să întocmească contracte de la timp parțial la 8 ore, în situația în care angajatul a declarat că lucrează 8 ore. În primul rând eu zic că este vina angajatorului și nu vina angajatului. Bineînțeles, are și angajatul o vină că acceptă să semneze aceste contract individual de muncă. Li se dă un exemplar din acest contract, unii nu știu ce semnează, dar mare parte din vină o are angajatorul care reduce contractul de la 8 ore la 4 ore sau încheie pe 4 ore sau pe două ore și angajatul știe că are contract cu 8 ore", a precizat inspectorul șef al ITM Gorj.
DEMERSURI
Conducerea ITM Gorj a făcut demersuri la Minsterul Muncii pentru modificarea legii, în sensul ca în contractele de muncă să fie trecut la modul obligatoriu intervalul orar în care lucrează angajatul. Astfel, angajatorii nu vor mai putea găsi ușor justificări.

Vizualizări: 2,506

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: