Ce planuri are administraţia CEO pentru cariera Husnicioara

Cariera Husnicioara ar putea livra cărbune pentru Colterm, chiar şi pentru termocentralele din Gorj. Cei din conducerea CE Oltenia spun că sunt în discuţii cu cei de la termocentrala timişoreană. Încă din luna martie salariații de la cariera mehedințeană se află în șomaj tehnic. Sindicaliștii zonali speră ca minerii să revină în iulie la serviciu.
Reluarea colaborării cu termocentrala din Timișoara, Colterm, este condiționată de plata restanțelor de către aceasta din urmă a cărbunelui livrat anterior de CE Oltenia, spun surse din companie. Până ce administrația va găsi un nou beneficiar pentru cărbunele de la Husnicioara, cariera rămâne închisă din punct de vedere al extracției de cărbune. O posibilitate este ca lignitul de aici să ajungă materie primă pentru termocentralele din Gorj, asta în situația în care celelalte cariere nu vor putea asigura necesarul de cărbune. Nu este exclusă această variantă ținând cont de faptul că la cariera Jilț Sud sunt în continuare probleme cu asigurarea frontului de lucru, compania nereușind să ajungă la o înțelegere cu proprietarii din zonă care dețin terenuri în fața excavatoarelor. "Nu avem unde să ducem cărbunele de acolo, deocamdată. O să vedem, în funcție de producția din celelalte cariere dacă o să luăm cărbune de acolo să-l aducem la termocentralele noastre. Sau, dacă ne înțelgem cu niște clienți care sunt la noi tradiționali, mă refer la Colterm sau Arad, o să livrăm acolo. Deocamdată, suntem în discuții", a declarat Ionel Ilie, managerul CE Oltenia.
Sindicaliștii de la cariera Husnicioara speră ca minerii să fie rechemați la muncă începând de luna viitoare. "În prezent facem lucrările acelea cu scurtări, cu mutări de benzi și sperăm ca la 1 iulie să pornim și noi pentru că, cu ploile acelea, au venit o grămadă de viituri. Am cerut să redăm și noi fronturile, să le punem la punct, să dăm steril, pentru august să fim capabili 100%, să umplem depozitele”, a declarat liderul sindicatului Husnicioara.
Pentru cariera Husnicioara prestează activitate circa 600 de salariați. Un sfert din aceștia vin periodic la serviciu, pentru lucrările strategice efectuate la nivel de unitate. Efortul financiar al CE Oltenia este unul major în acest caz, pentru că de luni bune minerii de la Mehedinți stau acasă primind 75% din salariu, iar cariera nu produce niciun fel de venituri.

Vizualizări: 3,785

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: