Sindicalist: Moare jumătate din Oltenia dacă vine o calamitate ca în Texas

Reacții pe bandă rulantă după declarația prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene care a spus că, din cauze economice, cărbunele nu mai are niciun viitor. Sindicaliștii din Complexul Energetic Oltenia spun că apără locurile de muncă ale minerilor și energeticienilor pe care îi reprezintă. Managerul companiei nu pare mirat de afirmația europeanului, mai ales că îl știe drept „cel mai mare susținător al Green Deal-ului”.

Unul dintre cei mai vocali lideri de sindicat din minerit susține că locurile de muncă ale angajaților din companie trebuie protejate. Manu Tomescu a făcut o comparație chiar cu tragedia petrecută în Texas, unde oamenii au murit de frig în case sau spitale după o imensă pană de curent.

„Eu aș vrea să văd reacția capilor țării la această declarație. Ale noastre se știu deja. Noi încercăm să ne apărăm locurile de muncă și cu reduceri de costuri, sacrificii mari, minerii și energeticienii au susținut până acum Sistemul Energetic Național, dar aș vrea să văd cum combat această declarație președintele României, primul ministrul. Consiliul Suprem de Apărare a Țării este în subordinea președintelui. Ar muri jumătate din Oltenia dacă vine o calamitate, Doamne ferește, cum a fost în Texas. România nu are capacități de energie verde care să dea o stabilitate în Sistemul Energetic Național”, a reacționat Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, la Radio Infinit.

De partea cealaltă, managerul Complexului Energetic Oltenia nu pare foarte surprins de afirmațiile oficialului de la Comisia Europeană. „Știm că domnul Timmermans este cel mai mare susținător al Green Deal-ului. Noi, ca și companie, am ajuns la un plan de decarbonare. Ceea ce au făcut alte state la nivel naținal, noi încercăm să facem ca și companie. Trebuie făcută o strategie, poate și o lege de decarbonare așa cum a făcut și Germania. Poate au înțeles și alți factori ce importanță are acest plan pe care îl aplicăm la CE Oltenia cu impact major asupra siguranței Sistemului Energetic Național și a vieții sociale din zona noastră”, a comentat și Daniel Burlan.

Acesta a adăugat că producătorul de energie are o responsabilitate socială majoră în Gorj după distrugerile pe care le-au lăsat excavările în urmă. De ajutor ar fi, a reamintit Burlan, mixul energetic despre care se vorbește de ani buni, dar pentru care nu se face mai nimic. „Noi, ca și companie, am mutat oameni, le-am dărâmat case, le-am luat terenurile. Avem o responsabilitate socială. Am afectat zona. Am compensat într-o oarecare măsură. Trebuie să fim partenerii acestor oameni. Nu se poate compara CEO cu o altă societate similară din UE. Noi suntem o societate concentrată doar pe cărbune pe când, în toate țările UE, sistemul este organizat pe societăți, mix energetic”, a mai transmis Daniel Burlan, la Gorj TV.

Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, a fost tranșant: „Trebuie să fiu brutal de sincer: cărbunele nu are niciun viitor. De ce industria europeană de cărbune are probleme? Din cauze pur economice, pentru că nu mai există cerere pentru cărbune. Se scufundă. S-au dat subvenţii de miliarde şi miliarde care ar fi putut fi folosite mai bine pentru a crea un viitor pentru oamenii care lucrează azi în industria minieră”.

Vizualizări: 3,763

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: