Sindicaliștii de la Energia Rovinari speră să ia zeci de mii de lei din urmă. Cât e pensia minimă pe legea 197

Președintele Sindicatului Energia Rovinari, Constantin Mitrescu, spune că cei 80 de membri care au atacat în instanță vor primi banii retroactiv, adică undeva la 100 de mii de lei. Mitrescu înmulțește o pensie minimă pe legea 197, undeva la 5.000 de lei, cu fiecare lună în care procesul a fost pe masa instanței sau suspendat. Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul în interesul legii iar casele de pensii trebuie să dea decizii unitare și să aplice legea prin care minerii și energeticienii se vor pensiona mai devreme cu 13 ani. 


Circa 80 de membri de sindicat au fost reprezentați de organizație în instanță, după ce casa de pensii le-a respins cererea de pensionare. Au atacat în termen de 45 de zile, iar acum, după mai bine de un an de așteptare, odată cu decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, sindicaliștii din Rovinari calculează câți bani ar trebui să primească.

”Avem 80 de procese suspendate și de asta vreau să vă spun că diferența intre a fi membru la sindicatul Energia și a fi membru de sindicat la CEO este că oamenii vor lua cam 100 de mii de lei. Știți de ce? Că noi am introdus acțiunile imediat după ce a intrat legea în vigoare”.

Mitrescu mai spune că o pensie minimă va fi de 5.000 de lei, pe legea 197.

”După ce Casa de Pensii le-a respins le-am atacat în instanță, în 45 de zile. De-atunci e mai bine de un an și oamenii vor primi acum banii pe toată perioada. 

Ori dacă o pensie minimă de 5.000 lei, dar vor fi și mai mari, 5.000 de lei ori 20 de luni. E undeva la 100.000 lei noi, deci un miliard lei vechi, bani cu care membrii de sindicat de la Energia Rovinari vor pleca acasă. Pentru că noi am făcut acțiuni în instanță când alții au renunțat. Avocata a făcut la Curtea de Apel Craiova, a făcut la Avocatul Poporului, am făcut către procurorul general, am făcut de către Curtea de Apel Timiș, către Curtea de Apel Iași, către Curtea de Apel Suceava, către toate instituțiile care puteau promova un recurs în interesul legii. Noi am făcut adrese și inclusiv cerere de strămutare a proceselor la Înalta Curte”, a mai spus Mitrescu.

Galerie foto


Vizualizări: 7,535

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: