Sindicalistul grevist Marin Golea a pierdut câte 1 kg pe zi

Cei doi sindicalişti FNME Marin Golea şi Toma Tatomir, care au făcut greva foamei aproape 9 zile, se resimt după perioada de înfometare. Deocamdată se alimentează doar cu supe, apă şi alte lichide. Golea spune că are încă ameţeli, iar Tatomir are probleme la picioare. Aceştia vor reveni la munca sindicală de marţi, dacă se vor simţi mai bine. Medicii le-au recomandat un program de alimentaţie până ce se vor pune din nou pe picioare.

Liderul sindical de la Rovinari, Marin Golea, spune că starea sa de sănătate nu s-a îmbunătăţit deocamdată după zilele în care a stat în refuz de hrană în faţa sediului CE Oltenia. A pierdut nu mai puţin de şapte kg şi jumătate în perioada protestului, ceea ce înseamnă că a pierdut cam 1 kg la zi. „Încerc să urmez programul, aşa cum ne-au recomandat medicii noştri. Din două în două ore ne hrănim cu alimentaţie lichidă, după aceea la 2-3 zile să încercăm şi ceva solid, pentru că perioada a fost de 8 zile iar în 4 zile ar trebui să ne revenim puţin. E mai dificil, dar ne revenim. De dimineaţă am avut ameţeli. Când am intrat în grevă, înainte de a pleca m-am cântărit şi am avut 78 kg şi când am venit acasă am avut 70 de kg şi jumătate”, a declarat Marin Golea, preşedintele Sindicatului Minerul Pinoasa Rovinari. 

Tatomir face yoga pentru a se recupera

tatomir_ultima_ziCelălalt sindicalist care a stat aproape 9 zile în refuz de hrană, Toma Tatomir, a avut probleme vineri dimineaţă din cauza durerilor pe care le resimţea la picioare. Pentru a calma durerile a recurs la metode yoga. „Am vorbit cu dumnealui. A avut o problemă mai gravă. Vineri dimineaţa îl dureau picioarele groaznic. Nu s-a putut ridica din pat. A stat mult în picioare, mai ales că abia după o zi sau două ne-au fost aduse scaune. A făcut yoga, o mişcare practicată desculţ pe iarba cu rouă. E o chestiune din aceasta, de legătură cu pământul. Ştiam că are probleme cu picioarele după atâţia ani de muncă în carieră, încălţat în cizme”, a mia spus Marin Golea.

Protest soldat cu promisiuni retrase

Protestul prin înfometare al liderilor FNME a început în data de 21 mai, cu participarea lui Marin Golea, Toma Tatomir şi Petre Bejinaru. Acesta din urmă a ajuns la spital după ce medicii au stabilit că avea tensiunea 22 cu 10. În data de 28 mai, acestora li s-a alăturat şi Dumitru Popa. Cei trei, Golea, Tatomir şi Popa au continuat protestul prin înfometare până în data de 29 mai, atunci când, la primele ore, managerul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, i-a chemat la discuţii. În urma negocierilor purtate cu comisia de negociere a administraţie, din care au făcut directorul Financiar Contabilitate Daniel Pităroiu şi consilierul directorului Diviziei Miniere, Cosmin Popescu, aceştia au oprit protestul reuşind să obţină nişte promisiuni pentru revendicările lor, precum demararea negocierilor pentru amendarea Contractului Colectiv de Muncă, acordarea primei de vacanţă şi reanalizarea personalului care va presta activitate la noua Direcţie de Pază şi că nu se va mai pune presiune pe salariaţi. A doua zi după încetarea grevei, administraţia a dat un comunicat de presă în care a salutat încetarea protestului care ar fi fost comandat politic, menţionând, spre surprinderea greviştilor, că „Administraţia nu a negociat, promis sau adus în discuţie admiterea vreuneia dintre aşa-zisele revendicări ale celor 3 persoane”.

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: