Sindicaliştii au ieşit din greva foamei. Ce a promis Ciurel!

Sindicaliştii Marin Golea, Toma Tatomir şi Dumitru Popa au ieşit ieri din greva foamei, după nouă zile de protest. Asta pentru că managerul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, i-a invitat într-un final la discuţii. Acesta le-a promis începerea negocierilor pentru amendarea CCM în cel mult 2 săptămâni, că nu se va mai pune presiune pe salariaţi şi că drepturile minerilor şi energeticienilor vor fi acordate în funcţie de bugetul de venituri şi cheltuieli. Sindicaliştii spun că vor intra din nou în grevă dacă administraţia nu se va ţine de cuvânt.

Cei trei lideri de sindicat de la Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) au fost chemaţi ieri dimineaţă la discuţii de către managerul CE Oltenia Laurenţiu Ciurel. După încheierea discuţiilor cei trei lideri sindicali, Marin Golea, Toma Tatomir şi Dumitru Popa, au spus că renunţă la protestul prin înfometare pentru că au ajuns la un numitor comun cu administraţia complexului. „Am convenit împreună cu administraţia un anumit program. M-am rugat în această perioadă ca gândul bun al conducerii complexului să-i revină. În sensul de a dialoga cu toate organizaţiile de sindicat care au semnat contractul colectiv de muncă“, a declarat Marin Golea.

Pe lângă managerul CE Oltenia, la discuţii au mai participat directorul Financiar Contabilitate Daniel Pităroiu şi consilierul directorului Diviziei Miniere, Cosmin Popescu.

Stop presiunilor!

Conducerea companiei a promis că va rezolva revendicările liderilor sindicali. Primul punct pe ordinea de zi la această discuţie a fost cel referitor la presiunile făcute asupra angajaţilor din CE Oltenia. „La primul punct, acolo le-am spus să înceteze cu presiunile făcute pe salariaţi, să treacă de la un sindicat la altul. Au spus că este un exces de zel din partea celor care vor să-şi înfiinţeze sindicat împreună cu conducătorii care le sunt amici şi dumnealui o să dispună să înceteze“, a precizat Golea. A fost abordat şi subiectul punerii în aplicare a deciziilor judecătoreşti, însă Ciurel le-a spus că le va respecta atunci când vor fi definitive şi executorii şi când va dispune de banii necesari. Mai mulţi salariaţi au câştigat în instanţă drepturile salariale tăiate ca urmare a mutării pe altă funcţie, unilateral, însă puţine din aceste decizii au fost puse în practică. „Sunt cel mai mulţumit că a existat un dialog. Dacă există un dialog contează foarte mult. Eu ies din greva foamei şi încerc să mă refac cât mai repede şi voi duce în continuare muncă sindicală alături de colegii mei pentru respectarea drepturilor în continuare” , a declarat Toma Tatomir.

Îşi cer drepturile

Ciurel le-a garantat protestatarilor că va lua în discuţie şi scoaterea drepturilor salariaţilor din pachetele de performanţă dacă toate sindicatele vor solicita acest lucru. „Dumnealui vrea să vadă punctul de vedere al fiecărei organizaţii de sindicat care participă la negocieri pentru că se aşteaptă din nou să fie dispute pe acest articol 219. Bineînţeles că şi noi dorim să scoatem acest pachet de performanţă. Dumnealui a spus că în funcţie de indicatorii pe care i-a prevăzut şi faptul că pe piaţa de energie intrăm, nu cu uşurinţă, dar este favorabil în această perioadă pentru noi, speră ca nici acel program de 75% să nu fie aplicat până la sfârşitul anului, pentru că o să fie nevoie de cărbune pentru a produce energie”, a precizat Golea. 

Ar putea reveni în greva foamei

Marin Golea a mai spus că va avea încredere în managerul Ciurel atâta timp cât prezintă situaţia companiei în mod transparent salariaţilor şi organizaţiilor sindicale. Mai mult, liderul sindical spune că dacă Ciurel nu se ţine de promisiuni se va întoarce în greva foamei în faţa companiei. „Eu voi reveni în această formă de protest pentru că dumnealor spun că nu i-am înţeles. Că noi, ca şi organizaţie de sindicat, suntem prea radicali, şi nu înţelegem situaţia prin care trece complexul. Am înţeles-o tot timpul, pentru că altfel nu ajungeam în această formă de organizare. Niciodată n-am cerut altceva decât ce s-a realizat. Avem nevoie de bani de investiţii pentru a ne asigura continuitatea locurilor de muncă“, a spus acesta.

Ceilalţi lideri FNME care i-au susţinut pe protestatari în toate cele 9 zile de grevă a foamei aplaudă decizia administraţiei de a-i invita pe aceştia la discuţii. „Cred că ziua de astăzi, fiind o zi foarte mare, este Înălţarea Domnului, au început şi conducătorii acestei companii să fie mai umani. După atâtea zile de înfometare în care dumnealor au manipulat opinia publică spunând cum că ar fi mâncat, domnul director Ciurel s-a îndurat ca să poarte un dialog care este prevăzut de legislaţia în vigoare”, a declarat Dumitru Pârvulescu, vicepreşedinte FNME.

Negocierile încep în două săptămâni

Laurenţiu Ciurel le-a spus sindicaliştilor că întâmpină greutăţi în semnarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli, fiind divergenţe de opinie între Ministerul de Finanţe şi Consiliul de Supraveghere. „În perioada următoare, în 2 săptămâni vor începe negocierile cu toate confederaţiile care au semnat CCM anul trecut, având în vedere şi faptul că bugetul de venituri şi cheltuieli vine cu întârziere“, a punctat Marin Golea. 

Şi cei desemnaţi de Laurenţiu Ciurel pentru a discuta cu protestatarii s-au arătat deschişi la dialog. „Am avut un dialog constructiv. Dumnealor au ridicat mai multe probleme. Am discutat, au înţeles situaţia. Ideea principală este de a continua un dialog în interesul salariaţilor. Cert este că, pentru viitor, am discutat cu dumnealor, în momentul în care bugetul de venituri este aprobat, atunci vom iniţia negocierea Contractului Colectiv de Muncă, negociere care va implica toţi factorii pentru că trebuie chemaţi toţi liderii şi toate federaţiile care au semnat contractul de bază. Cu siguranţă asta se va întâmpla. (...) Noi sperăm ca acest buget să fie aprobat şi noi îl aşteptăm. Sperăm ca în două săptămâni acest buget să fie aprobat şi publicat”, a declarat Cosmin Popescu,  reprezentant al CE Oltenia la aceste discuţii.

Vizualizări: 137

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: