Sindicate: Aproape 50.000 de bugetari vor avea salariul mai mic

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, afirmă că între 30.000 şi 50.000 de angajaţi din sectorul public vor avea salarii nete reduse, în urma modificărilor legislative, iar mai mult de jumătate dintre salariaţii din mediul privat nu au obţinut creşterea brutului de la angajator şi au un venit net mai mic. „Impactul real va fi clar în baza unor analize care vor fi finalizate undeva la jumătatea lunii martie, dar acum ştim că între 30.000 şi 50.000 de bugetari vor fi afectaţi. (...) În momentul de faţă, dacă ne referim la sectorul privat, mai mult de jumătate dintre angajaţi au venitul net redus, pentru că nu le-au fost crescute salariile brute. Unii angajatori au venit cu soluţii de compensare, cum ar fi tichete de masă sau prime, dar salariul brut a rămas nemodificat”, a spus Costin.

BNS pregăteşte în acest moment „un demers de natură juridică”, pentru a acţiona în instanţă angajatorii „care au abuzat de neştiinţa angajaţilor, de prevederile abuzive ale Ordonanţei 79” şi va deschide procese colective, prin care îşi va reprezenta membrii de sindicate afiliate.

Ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu le transmite salariaţilor bugetari să îşi aştepte fluturaşii de salariu pentru a vedea concret cui îi scade salariul, pentru a discuta pe date concrete. (A.A.)

Vizualizări: 325

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: