Sindicatele au fost notificate. Începe procesul concedierilor din CEO!

O mie de angajați ai CE Oltenia vor fi concediați începând cu data de 1 mai, compania notificând luni sindicatele, Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă și Inspectoratul Teritorial de Muncă. Potrivit administrației, 650 de persoane sunt pensionabili, iar restul de la TESA și operativi. Interesant este că deja au fost depuse cereri pentru plecări voluntare, în acest caz oamenii primind 9 salarii brute pe unitate.

CE Oltenia are acum 14.273 de angajați, dar la finalul lunii mai va avea cu o mie mai puțini. Dintre aceștia 649 sunt muncitori aproape de pensie, iar 351 TESA, operativi și CFL.

Maxim nouă salarii compensatorii

CE Oltenia transmite partenerilor sociali și instituțiilor de muncă faptul că „vor rămâne în funcțiune doar capacitățile de producție cele mai eficiente, atât în zona de energie, cât și de minerit”. Totodată, CEO argumentează aceste concedieri cu aceleași motive pe care le-a folosit și la concedierile precedente. Reclamă scăderea prețului energiei, creșterea prețurilor certificatelor, legislație nefavorabilă, taxa pe stâlp (31 de milioane în 2014, 22 de milioane în 2015 și 14 milioane de lei în 2016), rate la bănci, creanțe sau lipsa unei strategii energetice. Ponderea companiei în Sistemul Energetic Național a scăzut cu 10 la sută de la înființare, de la 30,4% în 2012 la 21% în 2016.

Cele o mie de persoane care vor părăsi compania vor primi șomaj și venit de completare pentru doi ani, dar și plăți compensatorii. Primii pe listă sunt cei cu detașări, contracte pe perioadă determinate, care mai au contracte la altă firmă, cumulează pensia cu salariul sau sunt aproape de pensie. Cei mai mulți concediați de pe listă sunt pensionabili. Vor primi un salariu mediu brut cei care îndeplinesc condițiile de pensionare în perioada 1 mai 2017-14 mai 2018, două salarii pentru cei care îndeplinesc condițiile în perioada 15 mai 2018-14 mai 2019, 6 salarii pentru cei care ar ieși la pensie în perioada 15 mai 2019-31 decembrie 2019, în ultima categorie fiind mai mulți salariați, care vor rămâne câteva luni bune și fără șomaj, și fără venit de completare.

Nouă salarii vor primi cei care își vor depune cerere în mod voluntar și nu îndeplinesc condițiile de pensionare. Potrivit unor informații, au fost depuse deja 40 de cereri.

DE REȚINUT

Salariații concediați, ale căror dosare de pensionare au fost respinse de către Casa Județeană de Pensii, pentru neîndeplinirea stagiului de cotizare, vor fi reangajați pe o perioadă determinată egală cu perioada necesară pentru completarea stagiului de cotizare, dar nu mai mult de 12 luni.

Vizualizări: 6,160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: