Sindicatele din CE Oltenia anunţă declanşarea conflictului de muncă

Sindicatele afiliate la Federaţia „Univers” au luat decizia ieri de a deschide conflict de muncă împotriva CE Oltenia, dar şi a Guvernului. Reacţia vine după ce managerul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a propus federaţiilor semnatare ale Contractului Colectiv de Muncă (CCM) al minerilor şi energeticienilor reducerea cu circa 40% a a veniturilor salariaţilor. Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) se alătură celor din „Univers” în acest demers şi anunţă proteste începând de săptămâna viitoare.

Liderii sindicali din Federaţia „Univers” au avut joi o şedinţă la Jilţ unde s-a discutat asupra propunerii înainte de administraţie. Prim-vicepreşedintele Adrian Marciuc declara înainte de şedinţă că nu îşi putea reveni din şoc după ce administraţia a propus concedieri colective, tăierea primelor şi a sporurilor, dar şi reducerea cheltuielilor cu transportul la locul de muncă.

În urma şedinţei liderii de sindicat din “Univers” au luat decizia de a deschide conflictul de muncă. „Facem consultare în masă la oameni, fac apel către toate federaţiile sindicale şi tot ce-i sindicalist să deschidem conflictul, nu numai cu Complexul Energetic Oltenia, şi cu Guvernul României, pentru că băieţii deştepţi ţin în braţe Guvernul României, cei care au cumpărat certificate verzi. Guvernul este responsabil pentru taxa şi cheltuielile pe CO2, sunt tot băieţii care au impus preţul pe piaţă pentru distrugerea mineritului şi energiei. Nu voi accepta niciodată, poate peste mormântul meu sau al altora să facă asemenea lucruri în sistemul nostru. Toţi liderii de sindicat de la Jilţ şi-au spus punctul de vedere, spre surprinderea mea şi SMEO este de acord şi solidar cu noi pentru deschiderea conflictului. Nu vom accepta niciun fel de tăieri şi un buget care distruge locurile de muncă şi pun în pericol drepturile salariaţilor”, a declarat Constantin Creţan, vicepreşedinte al Federaţiei „Univers”.   

FNME anunţă proteste

Liderii sindicali din FNME spun că sunt de acord cu acest demers atâta timp cât este vorba de deschiderea unui conflict de muncă împotriva CE Oltenia şi a Guvernului. Mai mult, aceştia spun că deja luaseră o decizie în acest sens şi că de săptămâna viitoare vor demara proteste în masă.

Vicepreşedintele federaţiei, Constantin Mitrescu, a spus că în această dimineaţă va înainta o solicitare de protest la primăria Târgu Jiu. „Şi noi suntem de acord că la şi nivelul Guvernului sunt tot aceiaşi iresponsabili care au condus prin managementul la nivel naţional la dispariţia consumatorilor de energie din România. Noi oricum deschidem conflict, ne continuăm şi protestele. Am hotărât dinaintea lor declanşarea. Vineri la prima oră vom depune cererea de autorizare a protestului. Dacă au luat şi ei decizia să deschidă conflictul de muncă împotriva CEO şi a Guvernului, e ok. Există o lege, încercăm să o respectăm ad-literam, ca să nu avem surprize, să constate cumva instanţa că este un conflict ilegal”, a precizat Constantin Mitrescu, vicepreşedinte al FNME.    

Sindicaliştii spun că în primă fază vor organiza un protest fără întreruperea lucrului urmând ca pe parcurs să fie sistată activitatea în unităţile minere şi energetice, cu toţii să fie prezenţi în Piaţa Prefecturii. „O să facem progresiv, pentru 2000-3000 de oameni în primă fază şi multiplicăm în săptămâna a II-a din ce în ce mai mulţi”, a mai spus Constantin Mitrescu.

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: