Sindicatele din CEO se pregătesc de negocieri. „Milităm pentru salarii mai mari!”

Sindicatele din cadrul Complexului Energetic Oltenia se pregătesc pentru noi negocieri privind contractul colectiv de muncă. Reprezentanţii salariaţilor spun că principala cerinţă va fi majorarea veniturilor pentru cei care primesc bani puţini. Salariile minerilor nu au mai fost modificate de aproape opt ani.

Contractul colectiv de muncă semnat anul trecut a fost prelungit printr-un act adiţional şi este valabil până în primăvara anului viitor. Dumitru Pîrvulescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), a explicat că foarte mulţi dintre salariaţii companiei au veniturile foarte mici în comparaţie cu munca depusă. Corectarea acestei inechităţi va fi prioritatea sindicatelor. „Trebuie să facem corecţii la salariaţii care au venituri mai mici. Unii fac aceeaşi activitate, iar diferenţele de salarii sunt foarte mari. Asta este prioritară. Cel puţin Federaţia noastră, la fel ca în primăvară, tot pe asta va milita. Sper că au înţeles şi colegii din celelalte sindicate. Vom milita pentru salarii mai mari”, a explicat liderul FNME.

Riscuri pe bani puţini

Liderii sindicatelor acuză chiar diferenţe de salarii între angajaţii cu aceeaşi vechime şi cu aceeaşi specializare. Doru Crăete, lider de sindicat în cadrul Termocentralei Rovinari, a explicat că salariile sunt foarte mici. Aproape aceleaşi de opt ani: „Un sudor, într-o ţară a Uniunii Europene, poate câştiga cel puţin 3.000 de euro. La noi au clasa 16 sau 17. Câştigă sub 2.000 de lei. Pe lângă faptul că este o meserie de înaltă calificare, impune şi riscuri. Se lucrează la înălţime, în cazane. Profesionalismul lor este demonstrat. Când se opreşte un cazan în Rovinari, care se sparge după o funcţionare continuă, oamenii îl repară imediat. Şi chimiştii sau electricienii au aceeaşi problemă. Ei asigură funcţionarea Complexului cu opt grupuri din opt posibile. La Rovinari, mergem cu trei grupuri din trei, în ultimii trei ani. Nu există termen de comparaţie în termoenergetica românească faţă de grupurile din Rovinari. Noi suntem în urmă cu salariile faţă de alte subunităţi din minerit”.

Vizualizări: 3,159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: