Sinistraţii de la Turceni cer să fie expropriaţi de CE Oltenia

Gorjenii din satul Sumaidane cer să fie expropriaţi după ce opt gospodării au fost îngropate în cenuşa termocentralei. Primarul din Turceni estimează că va mai dura cel puţin două luni până ce zona va fi curăţată de cenuşă. Acesta spune că două dintre casele afectate nu vor mai putea fi folosite niciodată. Edilul local este de partea oamenilor şi ameninţă că, dacă despăgubirile promise de conducerea CEO nu vor ajunge la valoarea justă, va apela la experţi pentru stabilirea sumelor respective.

Primarul Dumitru Gâlceavă aşteaptă ca, în această săptămână, Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean Gorj şi Complexul Energetic Oltenia să desemneze reprezentanţi care să facă parte dintr-o comisie pentru evaluarea pagubelor, solicitările de acest gen fiind transmise dinainte de Crăciun. Edilul local vrea ca pagubele să fie estimate la valoarea lor justă, în caz contrar va solicita sprijinul experţilor. „Şlamul a acoperit aproximativ 20 de hectare de teren agricol. Două din cele opt gospodării afectate sunt distruse în totalitate. Oamenii se tem să mai locuiască şi să lucreze pământurile din zonă. Din discuţiile purtate cu localnicii am înţeles că foarte mulţi vor să fie expropriaţi şi să-şi cumpere terenuri în altă parte. S-au promis despăgubiri, dar vreau ca pagubele cantitative să fie evaluate de către o comisie. Dacă nu se va ajunge la o înţelegere cu conducerea CEO în urma unei negocieri directe voi apela la experţi pentru a se ajunge la valoarea justă a despăgubirilor. Au fost case, mobilă şi recolte distruse”, a declarat Dumitru Gâlceavă.

Lucrările, întrerupte în minivacanţa de Revelion 

După o întrerupere de câteva zile, lucrările de curăţare a zonei acoperite de şlam vor fi reluate începând de astăzi. Primarul Gâlceavă estimează că lucrările vor mai dura cel puţin două luni în condiţiile în care vremea va fi favorabilă. „De la Revelion nu s-a mai lucrat. Am înţeles că lucrările vor fi reluate începând de luni. Cu excepţia celor două case distruse în totalitate, restul au fost curăţate, iar oamenii s-au întors la locuinţele lor. Cu toate acestea, îndepărtarea cenuşii din curţi va mai dura aproximativ două săptămâni, iar de pe toată zona cred că cel puţin două luni”, a declarat Dumitru Gâlceavă, primarul de la Turceni. Unul dintre proprietarii celor două case distruse în totalitate, o femeie în vârstă de peste 70 de ani, va rămâne internată în spital până la primăvară, iar celălalt localnic va sta în continuare la rude.

Vizualizări: 188

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: