Şlapii de vară îţi pot afecta sănătatea picioarelor

Şlapii pe care îi porţi vara pot fi o adevărată provocare pentru sănătatea picioarelor. Dincolo de lipsa protecţiei efective, pentru că eşti mai vulnerabil la obiecte precum cioburi sau cuie, perechea ta favorită de şlapi îţi poate afecta serios picioarele dacă îi porţi excesiv de mult timp pe perioada verii. Potrivit unor studii ştiinţifice, oamenii care merg vara în şlapi pot duce acasă peste 18.000 de bacterii, unele dintre ele foarte periculoase.

Specialiştii în pedichiură au ajuns la concluzia că purtarea cu moderaţie a şlapilor de vară nu provoacă mari probleme. Dacă alegi şlapi pentru un drum până la piscină sau o plimbare scurtă, picioarele tale nu vor avea de suferit. Dar dacă toată vara nu porţi decât şlapi atunci pot apărea unele probleme cu părţi ale piciorului care sunt afectate fie de şlapi fie de factorii externi.

Degetele

Cu numai o mică bucăţică de pânză, piele sau material textil care să susţină piciorul, degetele vor fi mereu tensionate. După un timp, muşchii vor fi suprasolicitaţi ceea ce poate duce la tendinite sau la inflamarea tendoanelor care leagă muşchii de oase. Tendinitele sunt dureroase şi pot duce la ruperea tendoanelor. În plus, şlapii purtaţi excesiv pot duce la deformarea încheieturilor şi degetelor.

Oasele

Utilizarea exagerată a şlapilor poate conduce la fracturi din cauza stresului la care sunt supuse oasele piciorului în urma traumelor repetate care nu pot fi absorbite de încălţăminte. Statul în picioare sau mersul foarte mult timp încălţat cu şlapii, care au o talpă foarte subţire şi dreaptă, conduc la mici crăpături în oase.

Spaţiul dintre degete

Spre deosebire de alte încălţări mult mai bine structurate, nu există prea mult material care să stabilizeze piciorul în şlapi. Pielea goală se freacă de plastic sau de materialul din care sunt confecţionate încălţările,  ceea ce va avea ca rezultat apariţia unor umflături dureroase, pline cu lichid.

Gleznele

Din cauza faptului că iţi ţii piciorul altfel decât într-un pantof normal, purtând şlapii iţi modifici mult modul în care mergi. Potrivit unui studiu, oamenii care poartă şlapi fac paşi mărunţi şi lovesc pământul cu călcâiul cu mai puţină forţă verticală, ceea ce poate genera dureri în tot corpul.

Bolta piciorului şi călcâiul

Lipsa suportului pentru picior în cazul purtării şlapilor duce la fasceită plantară (inflamarea ţesutului ce uneşte călcâiul cu degetele şi formează arcul piciorului) -  iar acest lucru va cauza dureri ale boltei. Totodată lipsa suportului pentru boltă poate duce la aplatizarea tălpii. Similar boltei, durerea călcâiului este cauzată tot de fasceita plantară.

Cum alegi perechea potrivită de şlapi:

- mărimea contează: ai grijă ca degetele şi călcâiul sa nu iasă afară;

- testul îndoirii: dacă se îndoaie uşor nu-i cumpăra. Ai nevoie de o încălţăminte care să ofere mai mult suport piciorului;

- şlapii trebuie să susţină bolta piciorului;

- asigură-te că au o baretă la călcâi;

- alege şlapi realizaţi din materiale de bună calitate.

Vizualizări: 199

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: