SMEO, în impas! Ruşeţ caută federaţie pentru a intra la negocieri

Proiectul înființării Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO) pare să fie în impas, după ce Judecătoria Motru a respins cererea de înregistrare a organizației, iar coordonatorul inițiativei, Ion Rușeț, a declarat că sunt discuții pentru afilierea sindicatelor plecate din FNME la altă federație pentru a putea intra la negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă (CCM). Proiectul SMEO, ce se anunța a fi cel mai mare sindicat din companie, este acum luat în derâdere după eșecul de la Judecătoria Motru, mai ales că în sindicat sunt mulți juriști. Juristul șef, Ion Rușeț, a adus unele clarificări spunând că este dezamăgit și suspectează de subiectivism instanța din Motru.

Ion Rușeț crede că „procurorul de şedinţă” a fost subiectiv atunci când a respins cererea de înregistrare a Sindicatului Mine Energie Oltenia. El s-a scuzat spunând că a oferit deja 6 zile din concediul său de odihnă pentru pregătirea acestui proiect. Rușeț a explicat faptul că pentru a se putea ocupa de SMEO trebuie să-și ia concediu sau să se învoiască la șeful său, Ion Răuț. „Sentința Judecătoriei Motru e dezamăgitoare și surprinzătoare, cel puțin pentru mine. Noi vom declara apel. Noi nu vedem nici un impediment, o atingere a statutului de drept sau a ordinii publice, pentru că reprezentantul Ministerului Public trebuia să arate dacă sunt atinse valorile statutului de drept prin această acțiune a noastră, și de aceea considerăm extrem de subiectivă poziția procurorului de ședință și în consecință vom declara apel”, a declarat acesta la un post local de televiziune.

Discuții cu o federație, CEO câștigător

Astfel, Ion Rușeț a menționat că la acest moment sunt discuții pentru asocierea la o federație reprezentativă a celor 11 sindicate ce au aderat la SMEO. „În consecință vă asigur că în momentul de față nu există un sindicat majoritar și reprezentativ la nivelul CE Oltenia și sindicatele acestea nu vor mai mandata FNME și probabil vom încerca soluții de asociere la o altă federație reprezentativă pentru o perioadă determinată până la judecarea apelului”, a declarat Ion Rușeț la TV Sud. Nu la Energetica, a spus Rușeț. Acesta a mai spus că a pierdut o bătălie, dar nu războiul. „Pot să spun că primul serviciu l-am pierdut. Dar jucăm la calificare, cu șanse mari”, a declarat Ion Rușeț, care a adăugat că l-a angajat pe avocatul Gheorghe Pecingină, vicepreședinte PSD Târgu Jiu, pentru a-i reprezenta şi la Tribunalul Gorj.

Oricum, anunțul că se va apela la o federație pentru a putea negocia cu CE Oltenia arată că proiectul SMEO nu a fost gestionat corespunzător, deși a beneficiat de sprijin din toate părțile, iar importanța sa este din ce în ce mai mică. De subliniat este faptul că în aceste condiții singurul câștigător este administrația CE Oltenia, care a bulversat total angajații prin aplicarea prevederilor CCM.

NEGOCIERI

Conducerea CE Oltenia a remis un comunicat de presă prin care a transmis că actualul Contract Colectiv de Muncă este valabil până în februarie 2015. Astfel, nu există nici un motiv să fie renegociate drepturile celor 19 mii de oameni. Conducerea a mai spus că eventuale negocieri vor avea loc după aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli al CE Oltenia, pentru anul 2014.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: