SNLO - cu pierderi, datornicii săi – pe profit

Un clasament întocmit în baza cifrelor oficiale furnizate de Registrul Comerţului, prin Ministerul Finanţelor, situează Societatea Naţională a Lignitului Oltenia pe ultimul loc într-un clasament al firmelor de stat care au avut pierderi anul trecut. SNLO nu este pe punctul de a „retrograda”, precum Pandurii, din clasamentul respectiv întrucât vânzările şi, mai ales, încasările, de cărbune nu merg strălucit nici anul acesta, în ciuda măsurile luate de administraţie încă din cursul lui 2009, profitul regăsindu-se, în schimb, în dreptul termocentralelor care nu şi-au plătit cărbunele luat din Gorj.

Topul cu cele mai mari societăţi de stat care au pierderi din afaceri derulate cu fonduri publice a fost publicat ieri de „Ziarul Financiar”, primul loc în clasament fiind ocupat, probabil şi în următorii ani, de Compania Naţională a Huilei. Pierderile CNH de anul trecut sunt de 144 de milioane de euro, volumul total al datoriilor, cu penalităţi şi toate sumele neplătite la buget ajungând la uriaşa sumă de un miliard de euro, bani îngropaţi în subteranul Văii Jiului după 1989. Companiile din domeniul transporturilor, indiferent că vorbim de cel rutier sau feroviar ori aviatic, sunt şi ele fruntaşe în topul societăţilor de stat care nu ştiu să obţină profit. Oltchim şi Termoelectrica figurează în clasament alături de Poşta Română, dar şi de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. SNLO, cu aproape 9000 de angajaţi, în cursul anului trecut, este inclusă astfel în lista celor 45 de societăţi de stat care au afaceri totale de 10 miliarde de euro, dar care de care profitul nu se lipeşte precum apa pe gâscă.

          Complexurile energetice, pe profit

          Pe lista cu cele mai mari companii de stat se regăsesc şi complexurile energetice din Gorj, care au încheiat însă 2009 pe profit, unul care pare mult mai realist decât cel anunţat în anii trecuţi, 2009 fiind şi un an al împrumuturilor cu care să fie finanţate contractele făcute anterior fără surse de finanţare. Complexul Energetic Turceni a avut anul trecut o cifră de afaceri de 267,9 milioane euro, la peste 4100 de angajaţi având un profit de 8,5 milioane euro. Complexul Energetic Craiova, în schimb, la o cifră de afaceri asemănătoare, de 269,6 milioane euro, şi cu doar 2412 salariaţi a înregistrat un profit minim de o jumătate de milion de euro. La Rovinari, în schimb, la 201,2 milioane euro cifră de afaceri şi puţin peste 4100 de salariaţi profitul a fost de 2,5 milioane euro.

         

          Datornici cu profit

          În clasamentul cu pricina se regăseşte şi Regia Autonomă de Activităţi Nucleare Drobeta Turnu Severin, un mare datornic al SNLO, care a încheiat însă anul 2009 cu un profit de 200.000 de euro, la aproape 4000 de angajaţi cifra de afaceri a regiei fiind de 170,2 milioane euro. Culmea este că un alt mare datornic al SNLO, CET Govora, apare în clasament cu un profit de 3,5 milioane euro, la aproape 1300 de salariaţi cifra de afaceri fiind de 69,6 milioane euro.

Clasamentul dat publicităţii ieri prezintă şi situaţia companiilor care vor intra în cadrul Electra şi Hidroenergetica. Astfel, Hidroelectrica a încheiat anul cu un profit de 15,5 milioane euro, la 5233 de angajaţi având o cifră de afaceri de 576,3 milioane. Nuclearelectrica are şi ea un profit de 15,2 milioane euro, la 2165 salariaţi cifra de afaceri ajungând la 363,4 milioane euro. Cel mai mare profit, de 148 de milioane de euro, este însă înregistrat de Electrica, după o tranzacţie făcută cu cehii de la CEZ, cea mai profitabilă companie românească rămânând în 2009 Romgaz, care a avut un profit de aproape 198 de milioane euro şi 5752 angajaţi.

Vizualizări: 91

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: