SNLO renunţă la disponibilizările din 2010 din lipsă de „clienţi”

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia ar putea să renunţe la planul de disponibilizări de anul viitor după ce numărul minerilor interesaţi să îşi părăsească locul de muncă anul acesta este mai mic decât cel estimat de administraţie.

Ortacii care mai au doi ani până la pensie sunt ademeniţi cu banii mai mulţi pe care i-ar câştiga stând acasă, însă chiar şi aşa apetitul lor pentru renunţarea la slujba actuală nu mai e acelaşi ca de pe vremuri.

Directorul general Daniel Burlan afirmă că doar 420 de salariaţi ai SNLO şi-au depus cerere pentru a fi prinşi în lista celor 600 care ar urma să îşi piardă locul de muncă la sfârşitul acestei luni. Perioada de depunere a cererilor expiră pe 18 septembrie, iar minerii nu sunt foarte interesaţi să meargă acasă pentru a primi plăţile compensatorii oferite de unitate, valoarea acestora fiind de 29.000 de lei de persoană, la care se mai adaugă un ajutor lunar de circa 1000 de lei, timp de maxim doi ani.

Burlan estimează că în jur de 500 de angajaţi vor părăsi sistemul anul acesta, situaţie în care planurile SNLO de a disponibiliza încă 200 de salariaţi anul viitor ar putea fi modificat. „Aceste disponibilizări le aveam programate pentru prima parte a anului, dar, din lipsa cadrului legal, ne-a prins toamna cu ele. Ne apropiem de sfârşit de an şi e clar că anul viitor nu vom prea avea alţi salariaţi care să corespundă criteriilor de vârstă, în principal, pentru a face noi reduceri de personal. Avem 300 de disponibilizări programate pentru 2011 şi atunci s-ar putea să nu facem nicio reducere de personal în 2010, iar în 2011 să încercăm să restructurăm numărul angajaţilor cu 500 de salariaţi", afirmă Burlan.

SNLO intenţionează să disponibilizeze până în 2012 circa 1300 de salariaţi, cei mai mulţi dintre ei provenind de la minele de subteran din zona Motru, mine care în anul 2012 vor fi închise pentru totdeauna. Activitatea respectivă este ineficientă, personalul nedisponibilizat de aici urmând să fie transferat, în timp, la exploatările de suprafaţă, care subvenţionează în prezent, în cadrul societăţii, şi exploatările de subteran, acoperind pierderile acestora. SNLO are în prezent circa 9000 de salariaţi şi, conform unor proiecte guvernamentale, ar urma să fie inclusă într-una din cele două companii energetice pe care Ministerul Economiei ar urma să le înfiinţeze până la sfârşitul anului.

Vizualizări: 96

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: