Șoferii își rezolvă singuri problemele cauzate de accidentele ușoare

Şoferii implicaţi în accidente rutiere soldate cu avarii uşoare, în care au fost implicate două autovehicule, scapă de amenzi şi de suspendarea dreptului de a conduce în cazul în care optează pentru soluţionarea amiabilă a accidentului.

Comisarul Paul Toma de la Direcţia Poliţiei Rutiere (DPR), din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă că începând de la 1 iulie şoferii pot opta pentru constatarea amiabilă a accidentelor rutiere soldate cu avarii uşoare numai în cazul în care într-un accident au fost implicate două autovehicule.

El a explicat că şoferii care au fost implicaţi în astfel de accidente nu trebuie decât să completeze un formular cu care se prezintă la firmele de asigurări. "Începând de azi (miercuri-n.r), formularele pot fi găsite la asigurator însă mi-a luat ceva timp până să intru în posesia unui formular", a spus comisarul Toma, adăugând că a fost la patru agenţii unde nu exista acest formular, sub pretextul că este prima zi şi acesta nu a ajuns încă.

Comisarul Toma a menţionat că această soluţionare amiabilă nu este obligatorie, fiind doar o alternativă pentru conducătorii de autovehicule, care se pot prezenta în continuare la poliţie. În schimb, şoferii care aleg această variantă nu se aleg nici cu amendă şi nici cu suspendarea permisului de conducere. Mai mult, şoferii care optează pentru constatarea amiabilă nu trebuie să se prezinte la asigurator în 24 de ore de la accident aşa cum se procedează în cazul în care se prezintă la birourile de accidente uşoare ale poliţiei şi nici nu pot fi testaţi pentru a se constata dacă au condus sub influenţa băuturilor alcoolice.

Comisarul Toma a spus că atâta vreme cât accidentul nu este constatat de cel abilitat să aplice legea nu se poate vorbi de o sancţiune contravenţională. Reprezentantul DPR a precizat că, din 2010, se va introduce un sistem de penalizare în cazul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă prin accident, astfel încât se va mări substanţial prima de asigurare pentru cei care au produs accidente şi se va reduce pentru cei care nu au fost implicaţi în accidente. El a mai spus că societăţile de asigurări sunt obligate să administreze o bază de date cu aceste accidente, la care are acces şi poliţia.

Totul se rezolvă prin completarea unui singur formular

Soluţionarea amiabilă a accidentelor rutiere cu avarii uşoare este pusă în practică de miercuri şi constituie o alternativă la procedura actuală, care obligă şoferii să se deplaseze la sediile Poliţiei Rutiere pentru obţinerea procesului verbal.

Constatatul amiabil este reglementat de Legea 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România, OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi Ordinul CSA 21/2008 pentru punerea în aplicare a Normelor privind utilizarea formularului Constatarea amiabilă de accident. Constatarea amiabilă de accident permite părţilor implicate în accident să completeze, pe un singur formular, elementele privind circumstanţele producerii evenimentului, datele personale de identificare şi ale vehiculelor implicate, precum şi ale propriilor asigurători.

Completarea acestui formular nu reprezintă o recunoaştere a responsabilităţii în producerea evenimentului, ci un cumul de elemente şi fapte care vor ajuta în soluţionarea dosarelor de daună. Partea de responsabilitate ce revine fiecărui conducător auto va fi stabilită de către asigurători, în funcţie de informaţiile completate în formular de către ambii conducători auto.

Procedura de constatare amiabilă poate fi aplicată în cazul accidentelor rutiere survenite pe teritoriul României în care au fost implicate două vehicule şi din care au rezultat numai pagube materiale. Potrivit OUG 195/2002, conducătorii vehiculelor implicate într-un astfel de accident şi care au completat şi înaintat formularul de constatare amiabilă, nu mai au obligaţia de a se prezenta la Poliţia Rutieră în vederea întocmirii documentelor de constatare.

Vizualizări: 108

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: