Șoferii sunt furioși. Amenzi mai mari cu 30%!

Mutarea contribuțiilor de la angajat la angajator va duce la majorarea semnificativă a amenzilor de circulație. Chiar dacă oamenii vor avea același salariu minim net de 1.100 de lei, brutul crește de la 1.450 la 1.900 de lei. Cum punctul de amendă este raportat la salariul minim brut, acesta va crește de la 1 ianuarie cu peste 30%. Șoferii sunt furioși și spun că guvernul a mărit salariile bugetarilor și acum nu știe de unde să scoată banii necesari.

Orice modificare adusă salariului minim atrage automat și modificarea cuantumului amenzilor rutiere. Astfel, dacă propunerea ministrului Muncii, Olguţa Vasilescu, de majorare de la ianuarie 2018 a salariului minim brut de la 1.450 la 1.900 de lei va fi aprobată de Guvern, atunci amenzile ar urma să crească cu 31%. Potrivit articolului 98 din Codul Rutier, amenzile contravenţionale se stabilesc pe clase, în funcţie de numărul de puncte amendă aplicate. Un punct-amendă reprezintă, valoric, 10% din salariul minim brut pe economie, deci o creştere a acestui indicator aduce cu sine o creştere a amenzilor.

Astfel, mărirea salariului minim la 1900 de lei va face ca un punct de amendă să fie de 190 de lei. Cele mai mici amenzi, cele aplicabile clasei I de sancţiuni, ca vorbitul la telefon, faptul că nu aţi semnalizat, sau nepurtarea centurii de siguranţă, ajung la 570 de lei (2 sau 3 puncte amendă).

Cele mai mari amenzi aplicate persoanelor fizice sunt din clasa IV, şi ajung la 20 de puncte-amendă, adică 3.800 de lei. Aici intră, spre exemplu, șoferii care depășesc viteza legală cu 41-50 km/h, cei care conduc sub influența băuturilor alcoolice (atunci când fapta nu constituie infracțiune), dar și cei care conduc o maşină a cărei inspecţie tehnică periodică a expirat sau care conduc automobile fără anvelope de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă ori polei.

Amenzi și de 850 de euro

Președintele Federației Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu, a declarat că dacă prevederile legislative care dau posibilitatea poliției de a aplica amenzi chiar și de 850 de euro pentru contravenții precum plimbarea cățelului pe locul din dreapta față, pentru geamuri fumurii, cauciucuri murdare sau aruncarea gumei de mestecat pe geam vor fi adoptate, atunci sancțiunile din România vor ajunge la dublul celor din Ungaria, unde sunt considerate extrem de mari.

Șoferii gorjeni sunt de-a dreptul furioși. „Cred că vor să vadă cât putem duce. Amenzile erau oricum mari, cum le pot mări fără să pună nimic la salariu”, a spus un șofer. „Eu sunt șofer profesionist, fac curse externe. Până acum am luat amenzi doar în România. Sunt foarte mari, noi câștigăm greu fiecare leu”, a spus Gheorghe Dobrescu, șofer. „Sper să îi oprească cineva, până nu distrug tot. O să stăm toți acasă să trăim din ajutorul social”, a spus un alt șofer.

Vizualizări: 1,792

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: