Şomaj tehnic urmat de concedieri colective la CE Oltenia

Măsuri de criză la Complexul Energetic Oltenia! Salariaţii vor intra în şomaj tehnic în următoarea perioadă, prin rotaţie, din cauza cererii reduse de energie. Conducerea companiei lucrează şi la un plan de restructurare pe cinci ani, iar cei care vor pleca vor beneficia de plăţi compensatorii şi venit de completare. "Cât mai multe plăţi compensatorii", a spus managerul Laurenţiu Ciobotărică. În primă fază vor fi câteva sute de concedieri colective la cerere. Unii sindicalişti au avansat chiar trei mii de concedieri, dar informaţia nu a fost confirmată de administraţie. Directorul Ciobotărică a explicat că de săptămâna viitoare va fi demarat un plan de plecări voluntare. Planul final ar putea fi gata până în luna martie, au anunţat cei din administraţie.

Managerul Complexului Oltenia a spus joi, 18 februarie, după şedinţa comisiei mixte, că vor fi reduse posturile de conducere, costurile cu prestatorii, dar a vorbit şi de o reducere de personal la nivel de companie. Directorul general a explicat că sunt mai multe variante pe care le ia în calcul, care vor fi discutate şi cu sindicatele. Noua organigramă va fi prezentată săptămâna viitoare, a spus şeful complexului. "Discutăm de eficientizare de activitate și am ajuns la o formulă de organizare a companiei mult mai fiabilă, discutăm de desființarea multor posturi de conducere, pentru un act managerial mai simplu, de asemeni, discutăm de reducere de costuri în toate zonele, de la costuri cu prestatorii, costuri cu energia, cu prestaţiile din partea tuturor, într-adevăr discutăm și de reduceri de personal . Reducerile de personal vor fi stabilite și numărul de care discutăm va fi stabilit în funcţie de toate elementele și la momentul în care vom prezenta partenerilor de discuţie. Nu putem să spunem astăzi. Discutăm de mai multe scenarii", a declarat Laurențiu Ciobotărică.
Managerul CE Oltenia a explicat că toate măsurile pe care compania le va lua vor fi discutate şi cu partenerii sociali, adică sindicatele.

Peptan: Vor fi concediaţi 3000 de oameni
Managerul CE Oltenia nu a avansat o cifră a disponibilizărilor ce vor fi făcute, însă a precizat că va încerca să prezinte o situație finală în luna martie. "Nu pot să vă spun. Discutăm de un plan multianual de reorganizare şi eficientizare. Discutăm de perioada 2016-2020. Aceşti oameni ar pleca în condiţiile prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă, cu salarii compensatorii şi cu venit de completare. Deci nu vor fi modificări faţă de ceea ce a fost şi până acum în companie, dar un număr exact astăzi nu vă pot da", a explicat directorul general al CE Oltenia.
Un lider sindical care a luat parte la şedinţa comisie mixte a vorbit de 3000 de disponibilizări. "Este vorba de 3000 de disponibilizări care vor fi făcute anul acesta", a declarat Gheorghe Peptan, lider sindical SMEO pe zona Rovinari.

Criteriile concedierilor colective
Principalul criteriu al disponibilizărilor ce vor fi făcute va fi cel legat de vârsta de pensionare. Primii vizați sunt salariații care au vârste apropiate celei de pensionare până în anul 2020. „Încerc ca în luna martie să vin și să propun varianta pe care Directoratul şi-o asumă. Începând de săptămâna viitoare, și am discutat cu partenerii, vom demara un plan de plecări voluntare, tot în condițiile prevăzute în Contract. Sunt salariați care sunt în concedii medicale, care sunt plecaţi în străinătate, care sunt în concedii fără plată, conform prevederilor din Contract vor beneficia de un anumit număr de salarii în condiţiile în care aceştia vor dori să părăsească unitatea. Și vom demara mai întâi planul acesta de plecări voluntare, ulterior vom discuta și de alte proiecte, dar nu ne grăbim și nu luăm decizii înainte să vedem toate elementele. Nu este neapărat nevoie anul acesta să plece un anumit număr de salariați sau la anul să plece un anumit număr de salariați", a mai spus Laurențiu Ciobotărică.

Reacția sindicatelor
Liderii de sindicat au spus că nu se vor opune acestor disponibilizări colective atâta timp cât salariații care vor pleca vor beneficia de drepturile care li se cuvin. "N-a fost prezentată o cifră. E clar că acest program de restructurare va fi. Nu ne vom opune dacă sunt oameni care doresc să plece din cadrul companiei cu un anumit venit", a comentat Gabriel Căldărușe, liderul Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO).
Sindicalistul Constantin Mitrescu de la Federația Națională Mine Energie (FNME) a spus că sindicatele au cerut 5-10 salarii compensatorii pentru fiecare salariat concediat colectiv. "În legătură cu restructurările, s-a spus că vor pleca cei 70-80 care îndeplineau condițiile și data trecută, dar i-a protejat Ciurel, și încă 200-300 la cerere, cu plăți compensatorii. Aici am cerut eu, ca președinte de comisie, să fie între cinci și zece salarii compensatorii, ca să existe cereri. Singura discuție a fost că până în 2020 vor îndeplini condițiile de pensionare 2.500-3.000 de persoane, dar nu că vor fi concediați anul acesta", a fost explicația lui Mitrescu.
SOMAJ TEHNIC
Conducerea companiei a anunțat și că, în următoarea perioadă, salariaţii companiei vor fi trimiși în șomaj tehnic, câte cinci zile, prin rotație. Primii care vor fi trimiși acasă cu 75% din salariu vor fi cei de la cariera Husnicioara din Mehedinți și cei din zona Rovinari. Nu vor intra în şomaj tehnic salariaţii de la termo Rovinari, unde se produce mult şi ieftin.

Vizualizări: 8,997

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: