Șomajul tehnic, prelungit până la 1 iunie

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat ca somajul tehnic se va prelungi pana la data de 1 iunie si ca dupa aceasta data ministerul pe care il conduce va ajuta companiile cu plata unei parti din costul salarial.

"Se va prelungi cu siguranta (masura somajului tehnic - n.red.). In prima instanta o vom prelungi pana la 1 iunie, pentru toate domeniile acoperite si acum de somajul tehnic, dar de la 1 iunie, doar pentru cateva. E importanta si legea votata in Parlament, dar si optiunea pe care noi, Guvernul, o avem pe baza studiilor epidemiologice realizate, de a canaliza aceasta masura care este totusi o masura pasiva, inseamna ca persoana sta acasa, ca masura de protectie, dar este o persoana inactiva, prin faptul ca sta acasa.

Va fi continuata masura somajului tehnic doar pentru cateva domenii, restul economiei noastre va fi sprijinit in mod activ ca sa isi reia activitatea printr-un pachet de masuri active, adica masuri care sa sprijine revenirea in activitate, pentru o perioada de trei luni in suma fixa", a declarat Violeta Alexandru la Digi24, miercuri seara.

Dupa data de 1 iunie, o parte din costul salarial ar putea fi acoperit de Ministerul Muncii, la unele companii aflate in dificultate.

"Ne gandim sa acoperim o parte din costul salarial, undeva intre 35 si 45 la suta, vom discuta activ cu sindicatele si patronatele si urmeaza sa decidem pana la 1 iunie. Pentru o perioada de trei luni, suma fixa, apoi suma va descreste pe masura ce companiile reintra in activitate.

Deci va continua somajul tehnic pana la 1 iunie pentru toti cei care au fost afectati de pandemie si care fac dovada ca au suspendat temporar contractele angajatilor, adica i-au inscris in somaj tehnic si care pot sa beneficieze de aceste fonduri pe baza unei cereri si a unei declaratii pe propria raspundere cum ca datele sunt corecte", a mai spus Alexandru

Vizualizări: 2,425

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: