Pensionar mort, "înviat" de datoriile la Direcţia de Impozite

O pensionară din Târgu Jiu a aflat cu stupoare că soţul său, mort de mai bine de şase ani, ar fi totuşi în viaţă, cel puţin în evidenţele celor de la Fisc. Bărbatul datorează bugetului local câteva sute de lei, bani ce reprezintă impozite pentru o maşină pe care răposatul ar fi vândut-o înainte de a muri şi pe care noul proprietar a dus-o de mult la fier vechi. Angajaţii Fiscului vor însă să recupereze orice datorie şi, în consecinţă, nu o lasă pe femeia văduvă până când aceasta nu achită suma de bani.

Ion Singuran a murit în anul 2003, an în care rudele sale au fost nevoite să îi achite orice datorie pentru a putea obţine certificatul de deces de la Primărie. Până acum doar funcţionarii de la Direcţia de Impozite şi Taxe Târgu Jiu l-au ştiut în viaţă, nu şi rudele, soţia acestuia fiind informată acum oficial că trebuie să achite datoriile care s-au adunat către Fisc. "Nu înţeleg pentru ce îmi mai cer banii pentru că s-au achitat toate datoriile în 2003, atunci când a murit el, pentru că, altfel, nu ne dădeau certificatul de deces. Trebuiau să-l scadă şi pe el atunci, că doar ei ne-au dat actul de deces, nu să ne trezim acum că nu l-au scăzut şi că ei îl au în viaţă. Acum mi-au spus că trebuie să achităm o datorie de 14 milioane de lei vechi, că l-am şi întrebat pe cel care mi-a spus de când face mortul datorii. Eu nu ştiu niciun mort care să facă datorii, văd că la mine ar fi primul caz. Mi-au explicat că pentru maşina pe care o avea răposatul, dar el vânduse maşina aia prin 2002 şi m-am dus la Poliţie şi m-am interesat şi mi-au spus de acolo că maşina e dusă la fier vechi, deci nu mai există", spune Ioana Ijac, soţia mortului pe care l-au înviat datoriile la bugetul local.

Pomană de şapte ani pentru „datornic“

Contradicţiile din acest caz sunt multe, mai ales că, în timp ce bătrâna spune că a fost informată că are de achitat 1400 de lei, cei de la fisc spune că suma restantă este mult mai mică, de nici 400 de lei. Datoria apare întrucât bărbatul figurează în actele Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale ca fiind în viaţă şi având în proprietate un autoturism. "Noi nu avem cunoştinţă că această persoană ar fi decedat. Din ceea ce ne-am interesat la instituţiile statului, atunci când am început demersurile pentru a face executarea pentru a recupera acest debit, ni s-a spus doar că persoana în cauză nu efectuează activitate, însă nu ni s-a comunicat că a decedat sau ar fi în viaţă", afirmă şefa de la Impozite şi Taxe, Mariana Budulan.

"Conform legislaţiei actuale, moştenitorii preiau atât bunurile, cât şi datoriile. Practic, trebuia dezbătută succesiunea în termenul legal şi apoi ni se transmitea şi nouă, în baza certificatului de moştenitor, atât masa impozabilă, cât şi debitele aferente. Ne vom interesa suplimentar despre acest caz şi vedem ce soluţie se impune", afirmă Budulan.  Bătrâna pensionară din Târgu Jiu nici nu vrea însă să audă că are de dat bani la stat, ea spunând că pensia pe care o primeşte de abia îi permite să pună deoparte bani pentru parastasul de 7 ani pe care trebuie să îl facă la vară răposatului. "N-au ce să-mi facă, nu mă pot obliga să plătesc eu datoriile mortului. Eu le-am plătit odată, deşi nici atunci cred că nu eram obligată. Eu în loc să fac pomeni, să adun bani că în august face răposatul şapte ani de când a murit, trebuie să adun să le dau lor 14 milioane. Nu le dau niciun leu, că mai am şi parastase de făcut şi nici n-am din ce, că de abia mă ţin de azi pe mâine", spune bătrâna.

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: