Tot mai multe şcoli nu se încadrează în buget. Primar: Tâmpesc învăţământul!

Mai multe şcoli stau pe un butoi cu pulbere care poate exploda în acest an. Primele probleme au fost semnalate la Tismana, unde primarul se teme că va fi nevoit să închidă două şcoli. Şi la Roşia de Amaradia ar putea apărea dificultăţi, mai ales pentru că bugetul nu va fi suficient până la sfârşitul acestui an. Spre exemplu, un post de educator ar fi în pericol.

Automat, şi două şcoli s-ar putea comasa. „Am patru educatoare care mi-au spus că, având în vedere bugetul de anul acesta, nu le va ajunge pentru trei, patru luni. Din septembrie, nu vor mai fi bani. Renunţă la 35% din bani pe lună, ca să ia toate banii. Dacă nu, un titular trebuie să plece. Sunt bugete pentru fiecare categorie. Nu se poate umbla la bani. Sunt bugete pentru învăţători, educatori, profesori”, a spus Liviu Cotojman, primarul comunei Roşia de Amaradia.

În cazul în care şcolile s-ar comasa, ar fi aproape imposibil ca toţi copiii să fie aduşi cu microbuzul şcolar la timp în clase. „De la Ministerul Educaţiei a venit ordinul privind bugetele odată ce s-a mutat salarizarea către Inspectorat. Există un cost standard pe elev. Am două educatoare la centru, o educatoare la Seciuri şi o altă educatoare, la Rugetu. Ar trebui să plece una. Sunt 8,9 kilometri dacă s-ar comasa şcolile. Eu cu ce să aduc copiii la centru? Cei de la Minister tâmpesc învăţământul. Eu nu am timp să aduc copiii la ora 8 jumătate când încep programul. Satele sunt răsfirate şi nu aş avea timp să aduc toţi copiii în centru, dacă ni s-ar comasa şcolile”, a mai spus Cotojman. (M.M.)

Vizualizări: 813

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: