Spectacol de culoare oferit de laleaua pestriță în pădurile din Gorj!

Mai devreme decât anii trecuți, laleaua pestriță, floarea de pădure protejată prin lege, și-a făcut apariția în pădurile gorjene. Floarea aflată pe cale de dispariție poate fi admirată și în acest an în Pădurea de la Botorogi, din comuna Dănești.

Sute de hectare de pădure pline de flori mici, colorate și fragile oferă un spectacol extraordinar celor care merg în pădure la început de primăvară. Gorjul are cea mai mare suprafață de teren din România pe care crește laleaua pestriță, denumită și „floarea de șah”.

Specia de lalea pestriță din Gorj, aflată pe cale de dispariție, a înflorit în pădurea de la Botorogi, foarte aproape de Târgu Jiu, localnicii mergând în acest weekend pentru a realiza fotografii cu firava floare care nu poate fi ruptă, pentru că e interzis prin lege, dar și pentru că nu ar rezista după ce este luată din mediul ei natural.

În pădurea din comuna Dănești pădurarii dar și localnicii au grijă ca planta să nu fie distrusă și să ofere bucurie prin apariția sa efemeră celor care vin să viziteze pădurea.  Pădurari spun că oamenii care dețin pădurile au înțeles că această specie trebuie protejată și nu vin pentru lucrări în această perioadă ci doar pentru a admira spectacolul de culoare. 

De multe ori și localnicii păzesc zona din pădure unde răsare laleaua pestriță, pentru ca aceasta să nu fie ruptă. Oamenii se pot apropia să admire peisajul și să fotografieze florile dar nu au voie să le rupă, amenda fiind destul de descurajatoare, de 5000 de lei.

Laleaua pestriță este declarată monument al naturii și înflorește o singură dată pe an. Gorjul este privilegiat din punct de vedere al apariției acestei flori rare în păduri iar în România laleaua pestriţă mai poate fi admirată în Timiş, Suceava și Bihor.

Foto: Facebook / Claudiu Fiu

Galerie foto









Vizualizări: 3,079

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: