Speranţe pentru salvarea a sute de locuri de muncă în minerit

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) va încheia în această săptămână un contract de livrare de cărbune pe anul 2012 cu Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) Dr. Tr. Severin. RAAN rămăsese singura societatea cu care SNLO nu încheiase un contract. Daniel Burlan a confirmat ieri că au avut o primă înţelegere verbală pentru livrarea unei cantităţi de 1,8 milioane de tone de cărbune. Contractul linişteşte sutele de mineri de la Husnicioara care erau în pericol, dat fiind că cei de aici trimit o mare parte din producţie la Severin.

Sute de locuri de muncă de la SNLO vor fi salvate odată cu semnarea contractului cu RAAN.

RAAN Dr. Tr. Severin i-a comunicat SNLO la sfârşitul anului trecut că va cumpăra lignit de la Cariera Husnicioara pentru 27 lei/Gcal., iar de la EC Motru cu 28 lei/Gcal. Oferta SNLO pentru RAAN este furnizarea lignitului la tariful de 31 lei/Gcal. Burlan nu a dorit să precizeze care este preţul cărbunelui livrat la RAAN. „A fost o discuţie în care ne-am înţeles verbal asupra cantităţii pe care să o livrăm şi a preţului. Este vorba despre o cantitate de 1,8 milioane de tone de cărbune. Preţul nu vi-l pot spune pentru că este confidenţial“, a declarat Daniel Burlan. Acesta a adăugat că acest contract trebuie semnat până la sfârşitul săptămânii pentru că vechiul acord expiră în martie şi nu vor mai putea livra la Severin.

Realitatea este că RAAN Dr. Tr. Severin cumpăra de la microcarierele private din Gorj şi Mehedinţi cărbune energetic la 28 lei/Gcal. Doar că transportul de la aceste microcariere costă de două ori mai mult decât dacă ar lua cărbunele de la Husnicioara, astfel că în realitate regia de apă grea cheltuieşte mai mult cu cărbunele privaţilor.

Sindicatele cred că ministerul va pune piciorul în prag

Cei mai îngrijoraţi sunt sindicaliştii din USMO – Departamentul Zonal Mehedinţi. Liderul sindical Victor Munteanu a făcut numeroase demersuri în ultimii doi ani, mergând până la fostul premier Emil Boc.

Într-una din adrese, Victor Munteanu atrăgea atenţia asupra faptului că relaţiile comerciale dintre cele două companii de stat, RAAN şi SNLO, s-au deteriorat încă din 2009, când regia de apă grea a diminuat comenzile, în prezent fiind la jumătatea nivelului comenzilor din anul 2008. „Ştiu că a fost făcută luni o înţelegere verbală cu SNLO. Nu au semnat şi parafat. De exemplu, preţul de la Oradea este mai mare decât cel de la RAAN. Nu cred că vor mai putea lua de la privaţi, se va implica cineva din minister până la urmă, pentru că în condiţiile astea moare o parte din Motru, Husnicioara… În plus, groparii, aşa cum le zic eu la privaţi, au depozitele goale acum. Ei au cărbune doar când e soare, când e ger nu, pentru că nu au tehnologie. Minerii adevăraţi sunt la SNLO“, a spus Munteanu.

COMENZI

Cantităţile contractate de RAAN de la Husnicioara au scăzut de la 2,1 milioane tone în 2008, la 1,577 milioane tone în 2009, 1,15 milioane tone în 2010, 1,1 milioane tone în 2011. Cantitatea pentru 2012 este 1,3 milioane de tone de cărbune de la Husnicioara şi 0,5 milioane de tone de la EC Motru.

PRECEDENT

Microcarierele private nu sunt singura alternativă scumpă la care apelează RAAN. De-a lungul timpului Pandurul a făcut dezvăluiri despre cărbunele mai scump importat de RAAN din Serbia.

Vizualizări: 121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: