Spitalele din Gorj s-au reorientat către alți dezinfectanți

Scandalul dezinfectanților a bulversat sistemul de sănătate din toată țara, dar mai ales unitățile care foloseau produsele Hexi Pharma. În Gorj, toate spitalele orășenești cu excepția celui din Motru, dar și spitalul județean au folosit biocide produse de compania implicată în scandal, iar acum s-au reorientat către alte companii de profil. Stocurile de dezinfectanți de la Hexi Pharma au fost retrase din uz și înapoiate producătorului.

Spitalul Orăşenesc Rovinari este una din unitățile spitalicești care a folosit dezinfectanţii Hexi Pharma și care a și renunțat la ei deși, spune directorul, probele au arătat că erau buni. ”Cert este că la noi s-au făcut acele verificări cu recoltare de probe și duse la laborator și toate rezultatele au fost ok. Avem stocuri de dezinfectanți din cei autorizați așa fel încât să nu avem nici în continuare probleme. DSP ne-a transmis o listă cu dezinfectanții care sunt agreați în sistemul sanitar și care nu prezintă pericole, noi avem stocuri cu acești dezinfectanți conform listei DSP și absolut toți au fost testați prin probe de laborator. Am retras acei dezinfectanți cu probleme, cei de la Hexi Pharma, o cantitate reducă că noi nu ne-am permis să facem stocuri foarte mari, și îi returnăm”, a spus Constantin Talabă, directorul Spitalului Rovinari.

Sadu cumpără de la G&M 2000 SRL
Și Spitalul Orășenesc Bumbești Jiu urmează să returneze cei patru litri de biocide produse de Hexi Pharma. În prezent, spitalul a făcut o solicitare de mostre către o altă companie din București. ”Dezinfectanți de la Hexi Pharma noi nu mai avem decât patru litri pe stoc, dar au trimis niște adrese prin care ne cer stocurile, în eventualitatea de a storna ei ce mai e pe stoc. Acum colaborăm cu alte firme, chiar marți am solicitat niște mostre de la o firmă G&M 2000 SRL București și produsul se numește Bionet A15, am cerut vreo zece litri, vrem să-l testăm prima dată. Ca preț vreau să vă spun că este mai accesibil acesta decât cel de la Hexi Pharma”, a spus Aurel Stolojanu, directorul spitalului din Bumbești Jiu.

SRI spune că politicienii ştiau
Comisia parlamentară pentru controlul SRI a analizat documentele oficiale transmise de Serviciul Român de Informații privind criza din sănătate și a constatat că între anii 2011 - 2016 instituția a pus la dispoziția factorilor de decizie de la nivel central 115 documente de informare vizând infecțiile intraspitalicești sau care abordează și subiectul infecțiilor nosocomiale, unele dintre acestea vizând și acțiuni ale unor societăți comerciale, inclusiv ale Hexi Pharma. Președintele comisiei parlamentare, Georgian Pop, mai arată că în planul acțiunilor de contracarare realizate de SRI "au fost remise organelor de aplicare a legii mai multe informări conținând aspecte referitoare la "favorizarea firmei ca furnizor de materiale sanitare/dezinfectanți și acordarea de contracte preferențiale", "nerespectarea de către firmă a prevederilor caietului de sarcini și lipsa conformității ofertelor, vicierea procesului de atribuire a contractelor, etc". Cu toate acestea, toţi politicienii întrebaţi de jurnalişti au susţinut că ei nu au primit informări de la SRI.

Vizualizări: 614

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: