Spitalul Judeţean, dotat cu aparat RMN

Spitalul Judeţean Gorj va avea din această săptămână un aparat modern pentru diagnosticarea pacienţilor prin rezonanţă magnetică (RMN). Este primul aparat de acest tip adus în Gorj, astfel că bolnavii nu vor mai trebui să cheltuiască bani grei pentru a efectua un test cu ajutorul RMN-ului.

Imagistica prin rezonanţă magnetică va permite şi medicilor gorjeni să facă investigaţii performante, ce oferă informaţii mai precise decât radiografia, ecografia sau tomografia computerizată. Dacă până acum pacienţii erau obligaţi să se deplaseze la spitalele mari din ţară pentru a putea fi examinaţi, în curând aceştia vor beneficia de RMN în Târgu Jiu.

Constantin Pălivan, directorul medical al Spitalului Judeţean, ne-a declarat că s-a finalizat amplasamentul primului RMN din judeţ, iar săptămâna aceasta o firmă specializată va monta acest aparat performant. De asemenea Constatin Pălivan a mai spus că s-a mai achiziţionat un nou tomograf la Spitalul „Tudor Vladimirescu”: „Avem nevoie de un tomograf modern, pentru că cel existent este vechi şi ne poate lăsa oricând. În ceea ce priveşte aparatura nu avem nici un fel de problemă”.

Ce este RMN-ul?

RMN-ul este o investigaţie apărută recent care permite vizualizarea corpului omenesc din toate planurile. RMN-ul nu foloseşte radiaţia x şi este mai puţin nociv pentru organism. Imagistica prin rezonanţă magnetică este un test ce oferă informaţii mult mai precise decât radiografia, ecografia sau tomografia computerizată. RMN-ul foloseşte un câmp magnetic foarte puternic şi unde de radiofrecvenţă pentru a oferi imagini ale diferitelor organe şi ţesuturi ale corpului.

Pacientul se întinde pe o masă îmbrăcat sumar, după care este introdus într-un cilindru mare şi zgomotos. Puţin mai la distanţă un medic specialist monitorizează corpul pacientului din cilindru. Nu se efectuează RMN pe durata sarcinii sau dacă pacientul are introduse în urma unor operaţii diferite tije metalice. În acest caz imaginile vor fi imposibil de obţinut.

Vizualizări: 577

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: