Sportul, diurnele şi directorii, primii sacrificaţi de sindicate

Sindicaliştii din minerit sunt de acord cu reducerea unor costuri, ca să îşi salveze locurile de muncă. Din negocieri rezultă că sindicaliştii cer sacrificarea cheltuielilor care se fac cu sportul, cu directorii, dar şi a cheltuielilor cu prestatorii. Este şi cazul sindicaliştilor de la exploatările de carieră Roşia şi Peşteana, care au trimis ieri o informare în acest sens către conducerea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia.

Sindicaliştii de la Roşia şi Peşteana acceptă reduceri de cheltuieli pe anumite categorii, începând cu activitatea sportivă. Urmează reducerea diurnelor de deplasare, a cheltuielilor cu biletele de odihnă şi tratament, dar şi diminuarea personalului de conducere cu 50%, prin reorganizarea celor două exploatări într-una singură, dar şi prin mai puţine niveluri ierarhice în SNLO. Sindicaliştii conduşi de Dumitru Pârvulescu şi Vasile Bordei sunt de acord ca zilele de sâmbătă şi duminică lucrate să nu mai fie plătite dublu ca până acum, ci doar cu 50% în plus faţă de zilele lucrătoare.

Mai mult, sindicaliştii cer optimizarea transportului, susţinând că nu toate cursele sunt justificate, iar unele nu asigură condiţii optime de transport.

Adio prestatorilor

Activitatea prestatorilor de servicii va fi extrem de afectată de restructurările din companiile miniere. Nu numai cei care asigură transportul salariaţilor la serviciu vor avea activitatea redusă.

Astfel, în adresa trimisă SNLO, Bordei şi Pîrvulescu solicită „reducerea cheltuielilor cu terţii şi efectuarea unor lucrări executate de aceştia, cu forţe proprii”. Mai mult, sindicaliştii cer reducerea cheltuielilor cu desfacerea producţiei prin „desfiinţarea unităţilor existente pentru această activitate şi crearea unor secţii zonale integrate în cadrul direcţiei de desfacere a SNLO”.

Stop birocraţiei şi la sediul SNLO, vor sindicaliştii, care cer „reducerea personalului de la sediul SNLO la nivelul existent înainte de 1997, deoarece activităţile executate de aceştia se regăsesc şi la nivelul exploatărilor”.

Rămâne de văzut dacă administraţia va accepta integral propunerile sindicaliştilor.

Vizualizări: 104

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: