Sporul de noapte bagă zâzanie între sindicalişti. Ce spune administraţia!

Administraţia CE Oltenia a anunţat că din acest an plăteşte sporul de noapte doar pentru orele lucrate în intervalul 22.00 – 06.00, aşa cum prevede Codul Muncii. Sindicatele au reacţionat dur, deoarece în majoritatea carierelor şi termocentralelor schimbul de noapte este de la 23.00 la 7.00, ceea ce înseamnă că una din ore este plătită fără sporul de 25%. Administraţia explică faptul că trebuie respectate prevederile legale, dar cu privire la program vor fi purtate discuţii în comisia mixtă. În schimb, liderii se sindicat se acuză reciproc ba că sunt pe mână cu administraţia, ba că nu le pasă de oameni.

Conducerea CE Oltenia a schimbat de anul acesta modalitatea de plată a orelor de noapte prestate de salariaţi. De aici înainte compania va plăti sporul de noapte de 25% doar pentru orele efectiv lucrate în intervalul 22.00-6.00, cel prevăzut de Codul Muncii. Până acum, dacă trei din cele opt ore erau prestate în intervalul 22.00 – 06.00, sporul de 25% era aplicat la salariul de bază al zilei. 
Numai că termocentralele și carierele miniere din Gorj lucrează la program de noapte în intervalul orar 23-07, deci sunt numai 7 ore pentru care compania va plăti sporul de 25% iar una rămâne fără. Noua prevedere a administrației va reduce salariile angajaților care prestează activitate pe timp de noapte cu câteva sute de lei.
Cei din administrația CE Oltenia spun că respectă legea, dar și prevederile CCM. Totodată, cei din conducerea companiei au explicat că iau în considerare revenirea la programul de noapte prevăzut de lege, aspect ce va fi discutat cu sindicatele. "Conform prevederilor Codului Muncii și CCM aplicabil: (1) Se consideră muncă desfășurată în timpul nopții munca prestată în intervalul cuprins între orele 22:00-6:00. (2) Munca prestată în timpul nopții se plătește cu un spor de 25% din salariul de bază zilnic, cu condiția ca salariatul să fi prestat cel puțin 3 ore în intervalul considerat muncă de noapte, corespunzător timpului efectiv lucrat în aceste condiții. Comisia mixtă va analiza și acest aspect legat de programul de lucru pe timp de noapte la nivelul tuturor sucursalelor, în conformitate cu prevederile Regulamentului Intern și ale Codului Muncii", se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul companiei.

Sindicaliştii se acuză reciproc
Liderul Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO), Gabriel Căldărușe, crede că sindicaliștii din Federația Națională Mine Energie au făcut o înțelegere cu administrația. "Dumnealor spun că aveau informații cu ceva timp înainte de a fi trimisă acea adresă către subunitățile din cadrul CE Oltenia, informații care nu puteau să le parvină decât în urma unor discuții și a unor înțelegeri. Adică nu spui nimic în momentul în care ai asemenea informaţii, cu câteva zile înainte, și nu îți manifești deloc îngrijorarea și nemulţumirea la momentul respectiv, și aștepți ca lucrurile să fie puse în practică, ridică mari semne de întrebare", a declarat Căldărușe la Radio Infinit.
Liderul FNME, Dumitru Pârvulescu, a spus că nu comentează referitor la declarația lui Căldărușe, dar a criticat declarația lui Adrian Marciuc, liderul Federației "Univers", care ar fi spus într-un cotidian că este de acord cu tăierea sporului de noapte. "La câţi neuroni are Căldărușe, mă abțin să comentez. Uitați declarația şefului lui de la Univers prin care spunea el, domnul Marciuc, că nu este nicio problemă dacă salariații pierd 10-20 de lei. (...) Cred că istoria spune cine manipulează și cine nu. Noi nu am manipulat niciodată oamenii", a comentat Pârvulescu.
Și liderul Federației Univers de la nivel de CE Oltenia, Adrian Marciuc, a avut o reacție. Printr-un comunicat de presă a spus că nu a fost de acord cu tăierea sporului de noapte şi că este vorba de nişte intoxicări în acest caz. "Federația Univers aduce la cunoştinţa salariaţilor că nu au existat discuții și nu au fost semnate documente prin care să-și de acordul privind reducerea sporului de noapte. Tot ce a apărut în mass media și toate zvonurile legate de acest aspect sunt simple speculații și acuze nejustificate la adresa federației pentru a crea o stare de neliniște și tensiune în rândul salariaților. La baza acestor intoxicări se află unele federații și "minisindicate" aservite administrației", se arată în comunicatul semnat de prim-vicepreședintele Federației Univers, Adrian Marciuc.

Vizualizări: 4,530

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: