Sporuri de 100% şi decontări ilegale la spitalul din Târgu Jiu

Curtea de Conturi Gorj a publicat raportul privind controalele efectuate la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu. Deficiențele constatate nu sunt deloc puține, sporuri de 100%, decontări ilegale de lucrări, cam asta cuprinde raportul inspectorilor. Sumele imputate depășeșc un milion de lei, motiv pentru care Spitalul Județean a și deschis, la începutul lunii februarie, două acțiuni în instanță împotriva Curții de Conturi, cerând instanței să anuleze raportul.

 Potrivit raportului publicat de Curtea de Conturi, Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu a efectuat în anul 2015 plăți nelegale către doi constructori pentru lucrările de reparaţii capitale executate de aceștia la Spitalul Tudor Vladimirescu și Spitalul de la Pasarelă, ca urmare a includerii în situațiile de lucrări a unor articole de deviz nerealizate. Lucrările au constat în reparații capitale la secția Psihiatrie, la canalul termic și instalațiile termice.

Conducerea unității medicale spune însă că nu este vorba de plăți ilegale, ci doar de niște cote prevăute de legislație pe care constructorii trebuiau să le returneze. ”Cotele respective, în toată legislația din domeniu, nu sunt considerate ca procente fixe, fiind stabilite de fiecare unitatea de execuție pe baza propriilor analize privind eficiența și rentabilitatea în condițiile de piață. Noi considerăm că acestea au fost doar niște cote pe care le-am aplicat și care sunt returnabile de firmele de lucrări. Nu am informații sigure cum că ar fi fost returnate până la această dată, eu știu că da, dar nu știu sigur”, a spus Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu. Suma estimată a abaterii în acest caz este de 42.000 lei.

 Sporuri de 100%

Tot în raportul Curții de Conturi se arată că salariații Serviciului de Anatomie Patologică, salariații de la Morgă, cu alte cuvinte, beneficiază încă din anul 2010 de sporuri de 100% la salariul de bază. Medicii, asistenții, infirmierele și tot personalul muncitor din această secție își dublează practic salariu cu acest spor. Curtea de Conturi a considerat că s-a încadrat incorect tot personalul în grupa I de muncă, adică nu toți salariații ar avea dreptul la acest spor.

Directorul Tiberiu Tătaru precizează însă că managerul decide nivelul sporului la această categorie de personal. ”Cuantumul sporului este între 50 și 100% din salariul de bază. Nivelul sporului se stabilește de conducerea fiecărei unități cu personalitate juridică cu acordul sindicatelor reprezentative și cu încadrarea în cheltuielile aprobate. În acest sens, la acest Serviciu de Anatomie Patologică a fost aprobat sporul grupa I pentru medici, asistenți, autopsieri și îngrijitori în ședința Comitetului Director din data de 27.7. 2010, de atunci mergem cu acest spor, din 2010, spor de 100% conform rezoluției Comitetului Director de atunci. Noi credem că am avut și avem în continuare dreptate, motiv pentru care ne-am și îndreptat în instanță împotriva lor”, a spus Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu. Cert este că unitatea medicală a deschis pe 2 februarie 2017 două acțiuni în instanță împotriva Curții de Conturi. ”Sunt două acțiuni la instanță, una pentru suspendare și una pentru amendarea integrală a raportului, să-l desființeze instanța”, a mai spus Tiberiu Tătaru, managerul spitalului. 

Vizualizări: 2,050

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: